Ο «ντετέκτιβ του Bitcoin» που συγκεντρώνει εκατομμύρια δολάρια

Ο «ντετέκτιβ του Bitcoin» που συγκεντρώνει εκατομμύρια δολάρια

Και σκοπεύει να αρχίσει να παρακολουθεί άλλα δέκα κρυπτονομίσματα. 

Μπορείτε να σκεφτείτε την Chainalysis ως έναν ντετέκτιβ του Blockchain. Η εταιρεία, με έδρα στη Νέα Υόρκη, είναι περισσότερο γνωστή για τα εξειδικευμένα «εγκληματολογικά» της εργαλεία που βοηθούν τις αρχές επιβολής του νόμου να εντοπίζουν την κίνηση του Bitcoin. Παράλληλα, βοηθά τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες να παρακολουθούν ποιοι χρησιμοποιούν τα ψηφιακά νομίσματα.

Την περασμένη Πέμπτη, η Chainalysis ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 16 εκατομμύρια δολάρια από την Benchmark σε μια κίνηση που, όπως επισημαίνει η εταιρεία, θα τη βοηθήσει να εντείνει τις επιχειρηματικές προσπάθειες και να διευρύνει τον αριθμό των κρυπτονομισμάτων που παρακολουθεί. Στα πλαίσια αυτού του γύρου χρηματοδότησης Σειράς Α’, η Sarah Tavel της Benchmark, παλαίμαχος του Pinterest,θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Chainalysis.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε επίσης την περίσταση για να αποκαλύψει ένα νέο προϊόν που ονομάζεται Know Your Transaction (Γνώριζε τη Συναλλαγή Σου), το οποίο θα διευκολύνει τις τράπεζες και τα ανταλλακτήρια να εντοπίζουν ύποπτες δραστηριότητες και να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Δείτε ακόμη: Αυτή είναι η «μανία» του blockchain

Οι αλυσίδες του blockchain, οι οποίες δημιουργούν μόνιμα αρχεία συναλλαγών σε πολλαπλούς υπολογιστές, από τη φύση τους δεν αποκαλύπτουν λεπτομερείς προσωπικές πληροφορίες σχετικά με το ποιος στέλνει ψηφιακά χρήματα σε ποιον – μόνο ψευδώνυμα. Παρ’ όλα αυτά, η Chainalysis είναι σε θέση να χρησιμοποιεί στατιστικές τεχνικές για να συμπεραίνει εάν συγκεκριμένες συναλλαγές είναι πιθανό να συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες.

Ενώ η εταιρεία αρχικά στόχευσε τις υπηρεσίες της για να απευθύνονται προς τις αρχές επιβολής του νόμου, σύντομα τις προσάρμοσε για να λειτουργούν ως εργαλεία συμμόρφωσης για τις τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Τώρα τελευταία, λέει ότι τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων – όπου οι άνθρωποι αγοράζουν και πωλούν κρυπτονομίσματα – είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη βάση πελατών της.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Chainalysis, Jonathan Levin, η πρόσφατη κάμψη στην αγορά κρυπτονομισμάτων δεν είχε αντίκτυπο στη ζήτηση για τις υπηρεσίες της εταιρείας.

«Η επιχειρηματική μας δραστηριότητα αναπτύσσεται ταχύτερα από ποτέ. Η κάμψη ήταν στην πραγματικότητα θετική αφού τα ανταλλακτήρια επικεντρώνονται πλέον στη συμμόρφωση και τον κίνδυνο, και δεν προσπαθούν απλώς να προσελκύσουν τον… εκατομμυριοστό πελάτη τους σε ένα μήνα», δήλωσε ο Levin στο Fortune.

Ο Levin δεν αποκάλυψε συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη για την Chainalysis αλλά ανέφερε ότι η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2014, είναι ήδη κερδοφόρα και τα έσοδα τριπλασιάστηκαν το τελευταίο έτος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Chainalysis έχει εκατοντάδες πελάτες.

Δείτε ακόμη: Το ψηφιακό στοίχημα της Ευρώπης και η τεχνολογία blockchain