O Ντόναλντ Τραμπ χάλασε ένα τεράστιο deal 117 δισ. δολαρίων

O Ντόναλντ Τραμπ χάλασε ένα τεράστιο deal 117 δισ. δολαρίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπλόκαρε την τεράστια συγχώνευση Broadcom και Qualcomm. Και τώρα τι;

του Aaron Pressman

Η απόφαση του Προέδρου Nτόναλντ Τραμπ, την περασμένη Δευτέρα, να μπλοκάρει την εξαγορά της Qualcomm από τη Broadcom έφερε τις δύο εταιρείες περίπου στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν πέρυσι το φθινόπωρο.

Αλλά η απρόσμενη κατάληξη των προσπαθειών τους επιδρά διαφορετικά στην καθεμιά εταιρεία.

Για την Qualcomm, η οποία πέρυσι έγινε στόχος αγωγών και αντιμονοπωλιακών ερευνών, οι προκλήσεις παραμένουν σοβαρότατες. Και μία απ’ αυτές είναι η εν δυνάμει κατεστραμμένη σχέση με τους μετόχους της, ανέφεραν αναλυτές της Γουόλ Στριτ.

Η Broadcom, η οποία βρισκόταν σε ισχυρότερη οικονομική θέση πριν την αμφιλεγόμενη προσπάθεια συγχώνευσης, θεωρείται ότι βγαίνει απ’ όλη αυτή την ιστορία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς στρέφεται πλέον σε άλλους στόχους.

Από τη Δευτέρα, όπου και μπήκαν οι τίτλοι τέλους στην προταθείσα συμφωνία ύψους 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, οι μετοχές της Broadcom έπεσαν κατά 1% ενώ εκείνες της Qualcomm κατέγραψαν σημαντική πτώση 7%. Και πάλι όμως, από τον Οκτώβριο, όταν και έγινε γνωστή η πρόθεση της Broadcom να διεκδικήσει την Qualcomm, η τιμή της μετοχής της Qualcomm συνολικά κινείται ανοδικά με ρυθμό 15% ενώ η τιμή της μετοχής της Broadcom υποχωρεί κατά 1%.

Σε κάθε περίπτωση, η Qualcomm – η εδώ και πολλά χρόνια κυρίαρχη δύναμη στα τσιπ για κινητά τηλέφωνα – ίσως πρέπει να δράσει γρήγορα για να αποτρέψει μια εντονότερη μείωση της τιμής της μετοχής της.

Στην προσπάθειά της να κρατήσει τη Broadcom μακριά, η Qualcomm προέβη σε αλλαγές για να κρατήσει ευχαριστημένους τους μετόχους της. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και απομάκρυνε τον πρώην CEO Paul Jacobs από τον ρόλο του εκτελεστικού προέδρου.

Την ίδια στιγμή, όμως, η Qualcomm παραμένει μπλεγμένη σε μια νομική μάχη με την πρώην καλύτερη πελάτισσά της, την Apple, ενώ η αύξηση των πωλήσεων smartphone είναι σχεδόν μηδενική.

Μια ξεχωριστή συμφωνία για την εξαγορά της NXP Semiconductors από την Qualcomm φαντάζει πιθανότερη, πλέον, αφότου η Qualcomm αύξησε την προσφορά της για την εταιρεία που εξειδικεύεται στα τσιπ αυτοκίνησης.

Όμως, εντείνονται οι φόβοι ότι η Κίνα ίσως εμποδίσει τη συμφωνία ως αντίποινα για το μπλοκάρισμα της συμφωνίας με τη Broadcom ή για την επιβολή δασμών που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.