Ο Ντόναλντ Τραμπ θυμίζει στην Κίνα ότι είναι ο «Άνθρωπος των τελωνειακών δασμών»

Ο Ντόναλντ Τραμπ θυμίζει στην Κίνα ότι είναι ο «Άνθρωπος των τελωνειακών δασμών»
epa07049869 US President Donald J. Trump talks with reporters during a press conference at the New York Lotte hotel in New York, New York, USA, 26 September 2018. The press conference is on the sidelines of General Debate of the United Nations General Assembly. EPA/JUSTIN LANE

Μέσω αναρτήσεων στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος στέλνει μήνυμα στο Πεκίνο για το ενδεχόμενο παράτασης της ανακωχής των 90 ημερών στην επιβολή δασμών. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να παρατείνει την εμπορική ανακωχή διάρκειας 90 ημερών που διαπραγματεύθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ το Σάββατο στο Μπουένος Άιρες προκειμένου να αποκλιμακώσει την εμπορική διένεξη που προκάλεσε η Ουάσινγκτον.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα έχουν ήδη αρχίσει. Εκτός αν παραταθούν, θα τελειώσουν σε 90 ημέρες από την ημερομηνία του θαυμάσιου και πολύ εγκάρδιου δείπνου με τον Πρόεδρο Σι στην Αργεντινή», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι μια «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ συμφωνία είναι δυνατή με την Κίνα. Αν είναι, θα επιτευχθεί», έγραψε ακόμη στο Twitter o πρόεδρος.

«Ο πρόεδρος Σι και εγώ θέλουμε αυτή η συμφωνία να γίνει και πιθανόν να γίνει», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως είναι ο «Άνθρωπος των τελωνειακών δασμών» που κάνει να πληρώσουν εκείνοι που «λεηλατούν τα μεγάλα πλούτη του Έθνους μας». Μάλιστα αναέφερε πως οι κυρώσεις που η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε έχουν ως αποτέλεσμα να εισρέουν δισεκατομμύρια στα κρατικά ταμεία, ενώ κατέληξε με τη φράση «Κάντε την Αμερική και πάλι πλούσια».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε το Σάββατο (1/12) να καθυστερήσει κατά 90 ημέρες την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες υπόκεινται ήδη σε τελωνειακούς δασμούς 10%. Σε αντάλλαγμα, ο Κινέζος ηγέτης δέχθηκε κυρίως να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα και με αυτό τον τρόπο να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα που απεχθάνεται τόσο πολύ ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι αγορές αυτές, κυρίως αγροτικών προϊόντων, πρέπει να αρχίσουν «αμέσως».

Ο δισεκατομμυριούχος απειλούσε να αυξήσει τους δασμούς αυτούς από την 1η Ιανουαρίου. Αφότου έφθασε στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιδίδεται σε μια επίθεση εναντίον των εμπορικών πρακτικών της Κίνας τις οποίες θεωρεί –ακριβώς όπως και οι Ευρωπαίοι– ανέντιμες, όπως για παράδειγμα την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας ή ακόμη τον μη σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας.