Ο Ντράγκι στηρίζει τις τράπεζες: αύξηση της παροχής ρευστότητας μέσω ELA

Ο Ντράγκι στηρίζει τις τράπεζες: αύξηση της παροχής ρευστότητας μέσω  ELA

Tην αύξηση του ορίου παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε το μεσημέρι της Παρασκευής σε έκτακτη σύσκεψή της να εγκρίνει την αύξηση του ορίου παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Για πρώτη φορά, δεν γίνεται γνωστό το ποσό της αύξησης, ωστόσο υπάρχουν εικασίας για ποσό της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ πηγές στη Φρανκφούρτη αναφέρουν πως το ποσό επαρκεί για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των ελληνικών τραπεζών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ εκτιμούν πως αναμένεται θετική έκβαση στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.Παρά την χθεσινή διάψευση της η ΤτΕ αναγκάστηκε να ζητήσει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την αύξηση του ΕLA προκειμένου να καλυφθεί το κύμα των εκροών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις καταθέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι χθες και σήμερα οι εκροές σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του ορίου του ΕLA σύμφωνα με πληροφορίες κυμαίνεται στα 3,3 δισ. ευρώ και κρίνεται ικανοποιητική προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εξέφρασε την ελπίδα η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας να καταλήξει σε μία συμφωνία.