Ο ΟΗΕ καταδικάζει ως «εγκληματική» τη νέα επίθεση σε σχολείο του στη Γάζα

Ο ΟΗΕ καταδικάζει ως «εγκληματική» τη νέα επίθεση σε σχολείο του στη Γάζα

Εξαιρετικά σκληρή γλώσσα από τον Μπαν Κι Μουν που καλεί το Ισραήλ να «σταματήσει αυτήν την τρέλα» - Καμία διάθεση υποχώρησης από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Η διεθνής κατακραυγή για το νέο χτύπημα του ισραηλινού στρατού στην είσοδο σχολείου του ΟΗΕ που λειτουργούσε ως καταφύγιο για εκατοντάδες Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο το Ισραήλ δεν φαίνεται διατεθειμένο να δώσει τέλος στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να χάσουν μέχρι σήμερα τη ζωή τους περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε την επίθεση «εγκληματική ενέργεια» και ζήτησε όσοι ευθύνονται για αυτήν τη «νέα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» να δώσουν λόγο για τις πράξεις τους.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός του, ο Μπαν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τον βομβαρδισμό του σχολείου της UNRWA στη Ράφα από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 πολίτες. Το σχολείο φιλοξενούσε περίπου 3.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες και ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ «είχαν κατ’ επανάληψη ενημερωθεί για την τοποθεσία αυτών των χώρων όπου καταφεύγουν οι εκτοπισμένοι».

«Τα καταφύγια αυτά πρέπει να είναι ασφαλείς ζώνες και όχι εμπόλεμες. Πρόκειται για σκάνδαλο, από ηθικής άποψης, και για εγκληματική ενέργεια. Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο Μπαν καλώντας το Ισραήλ και την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία στο Κάιρο.

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε δέκα ημέρες που πλήττεται σχολείο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις δύο προηγούμενες επιθέσεις, στα σχολεία του Μπέιτ Χανούν στις 24 Ιουλίου και της Τζαμπαλίγια στις 31 Ιουλίου.

Καταδίκη και από τις ΗΠΑ
«Οι ΗΠΑ είναι συγκλονισμένες από τον επαίσχυντο βομβαρδισμό ενός σχολείου της UNRWA στη Ράφα όπου φιλοξενούνταν περίπου 3.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζειν Ψάκι. «Επιμένουμε για άλλη μία φορά ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών».

Η Ψάκι ζήτησε επίσης να διεξαχθεί έρευνα για τις επιθέσεις στα σχολεία του ΟΗΕ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένη να μετακινήσει τα στρατεύματά της μονομερώς χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη Χαμάς, με την οποία προς το παρόν αρνείται να διαπραγματευτεί μια μακροχρόνια ή έστω μια προσωρινή εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Χαμάς μπορεί πάντα να περιμένει», δήλωσε στα τηλεοπτικά δίκτυα η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, που θεωρείται μετριοπαθής. Η Λίβνι σημείωσε ότι είναι αδύνατο «να εμπιστευτεί κανείς τη Χαμάς, η οποία έχει ήδη παραβιάσει όλες τις εκεχειρίες που συμφωνήθηκαν, περιλαμβανομένων δύο που ανακοίνωσε η ίδια».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε χθες Σάββατο βράδυ ότι ο στρατός της χώρας θα συνεχίσει τη δράση του στη Γάζα σύμφωνα με τις αμυντικές ανάγκες του Ισραήλ. «Δεν θα πω πότε πρόκειται να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση. Ο “Τσαχάλ” (το ακρωνύμιο του ισραηλινού στρατού) θα αναπτυχθεί στις περιοχές που αρμόζει ώστε να μειωθούν οι εντάσεις με τον παλαιστινιακό πληθυσμό», περιορίστηκε να πει.

Η εφημερίδα Israel Hayom, που θεωρείται ότι μεταφέρει τις απόψεις του Νετανιάχου, υπογράμμισε ότι «το περιθώριο για μια εκεχειρία με τη Χαμάς έχει πλέον κλείσει».

Στο πεδίο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ επιβεβαίωσε σήμερα την έναρξη της μερικής απομάκρυνσης κάποιων μονάδων από τη Γάζα.

«Αποσύρουμε κάποια (στρατεύματα), αλλάζουμε (τη θέση) κάποιων στο εσωτερικό (της Γάζας), αυτή η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο Λέρνερ. Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, οι μονάδες του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε μια περιοχή πλάτους περίπου ενός χιλιομέτρου στην ανατολική Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, ενώ άλλες μονάδες υποχώρησαν στο ισραηλινό έδαφος. Όμως οι στρατιώτες αυτοί παραμένουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, έτοιμοι να επέμβουν σε περίπτωση που χρειαστεί.

Όπως αναφέρει η Israel Hayom «ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να ολοκληρώσει την καταστροφή των στοών της Χαμάς σήμερα και στη συνέχεια να επιστρέψει στο Ισραήλ. Η ισραηλινή αεροπορία, αντίθετα, θα συνεχίσει τις επιδρομές της, αν συνεχιστούν οι ρίψεις ρουκετών» από τους παλαιστίνιους μαχητές.

Πιο μακροπρόθεσμα ο Νετανιάχου έχει προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων συνοικιών στη Λωρίδα της Γάζας, αν δεν λάβει πρώτα τη διαβεβαίωση από τη διεθνή κοινότητα για μια «αποστρατικοποίηση» του παλαιστινιακού θύλακα, δηλαδή για τον αφοπλισμό της Χαμάς. «Το Ισραήλ θα εμποδίσει οποιαδήποτε εισαγωγή τσιμέντου και χάλυβα χωρίς να έχει λάβει τη διαβεβαίωση ότι αυτό το υλικό δεν θα χρησιμοποιηθεί, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, για την κατασκευή στοών οι οποίες επιτρέπουν στη Χαμάς να διεισδύει στο ισραηλινό έδαφος», δήλωσε πολιτική αναλύτρια του στρατιωτικού ραδιοφώνου.

Πάντως υψηλόβαθμοι ισραηλινοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι ελπίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο και τη διεθνή κοινότητα για μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του αποκλεισμού της Γάζας, χωρίς να χρειαστεί να διαπραγματευτούν με τη Χαμάς. Αν αποτύχει αυτό το σχέδιο, ο Νετανιάχου έχει ήδη προειδοποιήσει: «Προφανώς προτιμώ τη διπλωματική λύση, όμως αν δεν μας αφήσουν άλλη επιλογή, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε».

 

Έκκληση για άμεσο τερματισμό της βίας από την ΕΕ και την Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα «τον άμεσο τερματισμό» της αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε από τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες να βρουν «το κουράγιο» που χρειάζεται για να τερματιστεί η βία.

«Μόνο μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης, που θα βασίζεται σε δύο κράτη που ζουν δίπλα δίπλα και σέβονται το ένα το άλλο, θα φέρει μια βιώσιμη ειρήνη. Η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει», ανέφερε η ανακοίνωση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν φαν Ρομπάι εξ ονόματος των 28 χωρών μελών, την οποία συνυπογράφει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Η Γάζα υποφέρει από αφόρητα δεινά ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες τα οποία έχουν στοιχίσει πολλές ζωές, ανάμεσά τους και πολλών γυναικών και παιδιών. Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως», υπογράμμισε ο φαν Ρομπάι.

«Καταδικάζουμε έντονα τις συνεχιζόμενες ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, οι οποίες απειλούν τον λαό του. Αναγνωρίζουμε το νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα, όμως πρέπει να διέπεται από την αναλογικότητα», πρόσθεσε. «Υπάρχουν στόχοι τους οποίους δεν μπορούν να επιτύχουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΕ.

«Γι’ αυτό τον λόγο ενώνουμε τις φωνές μας με αυτούς που ζητούν από τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες. Είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις. Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί ηγέτες πρέπει να βρουν το κουράγιο να τερματίσουν αυτή την παράλογη βία», κατέληξε ο φαν Ρομπάι στην ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να τερματίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και να άρει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα. Ο Ουάνγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι από το Κάιρο.

«Οι δύο πλευρές, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνοι, πρέπει να παύσουν πυρ άμεσα και ολοκληρωτικά, περιλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών, των χερσαίων επιχειρήσεων και των ρίψεων ρουκετών, προκειμένου να σωθούν οι άνθρωποι και η ειρήνη στην περιοχή», είπε ο Κινέζος υπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ζήτησε σήμερα να υπάρξει εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, με την ευκαιρία των τελετών για την επέτειο από την κήρυξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στο πλάι του γερμανού ομολόγου του Γιόαχιμ Γκάουκ.

«Πρέπει να καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες, τώρα περισσότερο από ποτέ, για να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Γάζα και να σταματήσουν τα δεινά του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Ολάντ από το Χαρτμανσβίλερκοπφ, στα Βόσγια Όρη της Αλσατίας, όπου βρίσκεται ένα μνημείο για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Σε όσους απελπίζονται από τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή δεν μπορούμε να τους στείλουμε ένα πιο ωραίο μήνυμα από το σημερινό», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η ιστορία της Γαλλίας και της Γερμανίας αποδεικνύει ότι η θέληση μπορεί πάντα να νικά τη μοίρα και ότι οι λαοί που θεωρούνταν προαιώνιοι εχθροί μπορούν να συμφιλιωθούν μέσα σε λίγα χρόνια», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει γίνει «ανυπόφορη» για τον άμαχο πληθυσμό και εξέφρασε τον φόβο ότι ενδέχεται να οδηγήσει «σε μια αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων» στη Βρετανία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

«Η βρετανική κοινή γνώμη έχει την έντονη αίσθηση ότι η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας έχει γίνει ανυπόφορη και πρέπει να δράσουμε, σε αυτό συμφωνούμε», δήλωσε ο Χάμοντ στην πρώτη του συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα μετά τον διορισμό του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι έχει λάβει χιλιάδες μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από Βρετανούς «που ανησυχούν βαθιά με τα όσα βλέπουν στην τηλεόραση» από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα στις 8 Ιουλίου. Ο Χάμοντ ζήτησε επίσης να συμφωνηθεί «μια ανθρωπιστική εκεχειρία αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις». «Πρέπει να σταματήσουν οι σφαγές», υπογράμμισε.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη Βρετανία, επεσήμανε ο Χάμοντ, ο οποίος εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί να οδηγήσει «σε μια αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Νέα ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα

Χωρίς λόγο διεκόπη η εκεχειρία στη Γάζα – Νεκρός ο Ισραηλινός στρατιώτης

Unicef: 300 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας

Νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αιγύπτου – Παλαιστίνης