Ο ουρανός του Νέου Δελχί «σκοτώνει» αργά τους κατοίκους της πόλης

Ο ουρανός του Νέου Δελχί «σκοτώνει» αργά τους κατοίκους της πόλης

Δεκαπέντε φορές πάνω από τα επίπεδα ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πρωτεύουσα της Ινδίας.

Το Νέο Δελχί, η πρωτεύουσα της Ινδίας, είναι η πόλη με την χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ΠOY πραγματοποίησε το 2014 μετρήσεις της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε 1600 πόλεις από 91 χώρες του κόσμου, υπολογίζοντας τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα τα οποία ευθύνονται  για την παρουσίαση χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΟΥ, ο δείκτης της συγκέντρωσης σωματιδίων μεγέθους μικρότερου των 2,5 μικρομέτρων (PM2,5) στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας της Ινδίας βρίσκεται στο επίπεδο 153, την ώρα που το ασφαλές επίπεδο για τους ανθρώπους, σύμφωνα με τον ίδιο τον οργανισμό, είναι μόλις 10.

«Το Δελχί είναι μια πολύ πράσινη πόλη», ανέφερε στο CNNMoney ο Ινδός ακτιβιστής Kamal Meattle. «Αλλά ακόμα και οι πιο πράσινες περιοχές του έχουν ακραία επίπεδα μόλυνσης.»

Την άποψή του Meattle συμμερίζονται περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Ινδοί. Ωστόσο, η πόλη συνεχίζει να αρνείται το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για το τεράστιο αυτό επίπεδο μόλυνσης ευθύνονται ο μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, η χρήση βιομάζας ως καύσιμη ύλη, οι βιομηχανικές εκπομπές και οι εκπομπές αερίων από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν καύσιμα με βάση τον άνθρακα. Στην πόλη κυκλοφορούν 8,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς κάθε μέρα προσθέτονται περίπου 1400 αυτοκίνητα στους δρόμους.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι φαίνεται πως έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Μια από τις πρώτες πράξεις του ήταν να δημιουργήσει έναν νέο δείκτη ο οποίος θα μετρά τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγάλες αστικές περιοχές της χώρας σε καθημερινή βάση. Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, οι αρχές προσπάθησαν να εισάγουν μια απαγόρευση στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ηλικίας μεγαλύτερης των 10 ετών που κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Το Νέο Δελχί δεν είναι, άλλωστε, η μόνη πόλη της ώρας που βρίσκεται στις πρώτες θέσης της λίστας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 13 από τις 20 πρώτες πόλεις της λίστας βρίσκονται στην Ινδία, κάτι που εξηγεί γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται ο πέμπτος μεγαλύτερο υπαίτιος για τους θανάτους στη χώρα.