Ο Πάνος Καμμένος και το μεγαλύτερο πολιτικό δίλημμα στην καριέρα του

Ο Πάνος Καμμένος και το μεγαλύτερο πολιτικό δίλημμα στην καριέρα του

Έντονη κινητικότητα από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ– Φέρεται να ετοιμάζει την αποχώρησή του από το υπουργείο Άμυνας.

Με την ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων συναντήθηκε το πρωί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν από τις πρώτες πρωινές ώρες κλεισμένος στο γραφείο του και συζητά τους αρχηγούς, αλλά και τους ανώτατους αξιωματικούς.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θέλει τις αλλεπάλληλες συναντήσεις να συνδέονται με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις που θέλουν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να αποχωρεί από την κυβέρνηση με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ψήφιση της από το ελληνικό κοινοβούλιο μέσα στον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας στο Πεντάγωνο και ενώπιον υψηλόβαθμων στρατιωτικών στελεχών, ο κ. Καμμένος φέρεται να είπε ότι «είναι η τελευταία φορά που είμαι εδώ ως υπουργός», συμπληρώνοντας ότι «θα πράξω αυτό που πρέπει».

Στο έκτακτο συμβούλιο Άμυνας μετείχαν οι αρχηγοί των όπλων ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας και η υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Κατά την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η φράση ερμηνεύεται ως αναμενόμενη αποχώρηση από τον υπουργική του θέση.

Ο Πάνος Καμμένος αντιμετωπίζει το δυσκολότερο δίλημμα της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, κινδυνεύοντας όμως να χάσει το εκλογικό του κοινό (όσο απέμεινε δηλαδή) ή να αποσύρει την στήριξη του και να κινδυνεύσει να χάσει το κόμμα του…μένοντας όμως πιστός στις νέες κόκκινες γραμμές;

Η κομματική του βάση τον πιέζει ασφυκτικά να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποχωρώντας από την κυβέρνηση. Είναι σαφές πως αν διευκολύνει την κυβέρνηση να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής – λειτουργήσει δηλαδή όπως το καλοκαίρι που επέτρεψε την υπογραφή της – θα εξαφανιστούν και οι όποιες πιθανότητες να επιβιώσουν εκλογικά οι ΑΝΕΛ.

Από την άλλη γνωρίζει πως η απόσυρση της εμπιστοσύνης του από το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει κοινοβουλευτικά με ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου. Θα τον ακολουθήσουν μόλις 2 βουλευτές, θα αποχωρήσουν 3-4 και θα αναγκαστεί να συρθεί σε μια εκλογική περίοδο 3-4 μηνών χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN υποστήριξε – απευθυνόμενος και προς τον κ. Καμμένο – ότι ο ίδιος μπορεί να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης 151 βουλευτών υπονοώντας ευθέως ότι θα τον στηρίξουν και βουλευτές που σήμερα βρίσκονται στην ΚΟ των ΑΝΕΛ.

To αυριανό ραντεβού θα κρίνει πολλά…