Ο «παράδεισος» της Sony δεν βρίσκεται στα ηλεκτρονικά προïόντα

Ο «παράδεισος» της Sony δεν βρίσκεται στα ηλεκτρονικά προïόντα

Τα περισσότερα κέρδη του ιαπωνέζικου κολοσσού προέρχονται από τον κλάδο των...ασφαλειών! 

Μπορεί η Sony να είναι πιο γνωστή για τις τηλεοράσεις και τις κονσόλες της, ωστόσο, τα ηλεκτρονικά προïόντα, σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής ετιαρείας Jefferies, αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» της ιαπωνέζικης φίρμας, καθώς «η αξία τους είναι μηδενική…και η Sony θα έκανε άριστα να βγει από ορισμένες αγορές ηλεκτρονικών ειδών».

Μόλις πριν από δύο ημέρες η Sony, επωφελούμενη από το αδύναμο γιεν της Ιαπωνίας και την παγκόσμια αύξηση στις πωλήσεις smartphones, ανακοίνωσε κέρδη για το β’ τρίμηνο του 2013 που φτάνουν τα 35 εκατ. δολάρια.

Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι πως παρ’ όλο που η Sony πουλάει εκατοντάδες διαφορετικά προïόντα, από μπαταρίες μέχρι τρισδιάστατες οθόνες, ο πιο επιτυχημένος κλάδος της εταιρείας αυτή τη στιγμή είναι αυτός των… ασφαλειών!

Η δραστηριότητα της Sony στον κλάδο αυτό δεν έχει επεκταθεί στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, όμως κερδίζει αρκετά από τα ασφαλιστικά συμβόλαια -ζωής, ιατρικά, αυτοκινήτου- στην Ιαπωνία.

Xbox One και Playstation 4 μονοπωλούν το ενδιαφέρον

Ο κλάδος των ασφαλίσεων ήταν ο πιο κερδοφόρος την τελευταία δεκαετία για την εταιρεία, αποφέροντας 9,07 δισ. δολάρια σε κέρδη, την ώρα που οι ταινίες και οι μουσικές παραγωγές συνεισέφεραν συνολικά με 7 δισ. δολάρια, ενώ ο τομέας των ηλεκτρονικών παρουσίαζε ζημιές 8,5 δισ. δολαρίων.

Ως ένδειξη της «λανθάνουσας στρατηγικής» που ακολουθεί η Sony, οι επικριτές της επισημαίνουν τις τηλεοράσεις και τα έξυπνα κινητά. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και στα κινητά η εταιρεία παραμένει ένας μικρός παίκτης. Ακόμα και στα προïόντα που είναι πιο επιτυχημένα -όπως οι ψηφιακές κάμερες ή οι κονσόλες των παιχνιδιών- αγωνίζεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με πιο ισχυρές εταιρείες.

Αλλά και στον τομέα της διασκέδασης, όπου οι συμμαχίες και οι συνεργασίες έχουν αρχίσει να επικρατούν της στρατηγικής, οι ταινίες και η μουσική της Sony μπορεί να ξεπεραστούν, αφού ελέγχονται από ένα διοικητικό συμβούλιο που συνεδριάζει στο Τόκιο, μακριά από τον παλμό της αγοράς.

«Nerd» σημαίνει business

Η Sony επιμένει ότι οι διαφορετικοί τομείς των δραστηριοτήτων της αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύνολο, αλλά το συνοθύλευμα των θυγατρικών της δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο συνιδρυτής της Sony, Ακίο Μορίτα, συνέλαβε πρώτος την ιδέα να επεκταθεί η εταιρεία στις οικονομικές επιχειρήσεις σε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950, για να προωθήσει το νέο ραδιόφωνο της εταιρείας. Σε εκείνο το ταξίδι -σύμφωνα με τα επίσημα ιστορικά αρχεία της Sony- ο Μορίτα εντυπωσιάστηκε από τους ουρανοξύστες του Σικάγο και ειδικά από το κτίριο της ασφαλιστικής Prudential, που κυριαρχούσε στην πόλη. Οραματίστηκε λοιπόν μια τράπεζα ή ένα οικονομικό ίδρυμα για τη δική του εταιρεία σε ένα εξίσου μεγαλειώδες κτίριο στο Τόκιο.

Η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα το 1981, όταν η Sony άρχισε να ασχολείται με τις ασφάλειες σε συνεργασία με την αμερικανική Prudential.

Γίγαντες εναντίον «trolls»

Παρότι οι άλλες δραστηριότητες της εταιρείας συναντούσαν εμπόδια και εσωτερικές γκρίνιες, ο τομέας των ασφαλειών προόδευε. Περισσότεροι από 4.000 υπάλληλοι επισκέπτονταν σπίτια και γραφεία, προσέφεραν συμβουλές και υπέγραφαν συμβόλαια, γεμίζοντας τα ταμεία της εταιρείας, παράλληλα με τη διαδικτυακή τράπεζα του κολοσσού που δέχεται καταθέσεις και προσφέρει επενδυτικά προïόντα.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Sony, Καζούο Χιράι, υπερασπίστηκε τη στρατηγική της εταιρείας του και την προσήλωση στην αγορά των ηλεκτρονικών, δηλώντας ότι αυτή υπάρχει «στο DNA της Sony», ότι ο τομέας αυτός έχει μέλλον και πως αποστολή του είναι να τον αναβιώσει.

Φαίνεται πως ο Χιράι μπορεί να ελπίζει πως θα πετύχει τον στόχο του, αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι η εταιρεία βρίσκει ξανά τον δρόμο της μετά τις καλές κριτικές για το νέο κινητό της, Xperia Z και τη φωτογραφική του μηχανή.