Ο πιο σύντομος δρόμος για τη θέση του CEO

Ο πιο σύντομος δρόμος για τη θέση του CEO

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της PfB Group παρουσιάζει και αναλύει τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν CEO να ξεχωρίζει.

Ρεβέκκα Πιτσίκα, Πρόεδρος και CEO PfB Group

Ένας επιτυχημένος CEO, διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει, με κυριότερα

* τη διάθεση για συνεχή μάθηση

* τον προσανατολισμός στον πελάτη

* το να μαθαίνει από τα λάθη του

* την έμφαση στις συνέργειες, με τον χρυσό κανόνα 1+ 1 = 3

* την υπομονή για να κατακτήσει κανείς την πιο υψηλή θέση στην ιεραρχία ενός οργανισμού.

Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που ξεπερνούν τα όρια και φτάνουν στο στόχο πολύ νωρίτερα. Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου μία δεκαετής μελέτη στην οποία συμμετείχαν 17.000 CEOs και έγινε στο πλαίσιο του CEO Genome Project προκειμένου να διαπιστωθεί τι διαχωρίζει τους επιτυχημένους ανθρώπους.

Μέσα από αυτή προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το δρόμο που οδηγεί ένα στέλεχος στην κορυφή και τον κάνει CEO. Όπως το ότι χρειάζεται κατά μέσο όρο 24 χρόνια για να γίνει κάποιος επικεφαλής αλλά ότι μερικοί άνθρωποι -που τους ονομάζουν sprinters CEO, το επιτυγχάνουν γρηγορότερα.

Μάλιστα, οι ερευνητές αφού μελέτησαν προσεκτικά τους sprinters CEO, κατέληξαν σε ένα αξιοσημείωτο συμπέρασμα: ο πιο σύντομος τρόπος για την κορυφή δεν είναι πάντα η τελειότητα. Οι άνθρωποι που έγιναν γρηγορότερα Διευθύνοντες Σύμβουλοι δεν είχαν απαραίτητα MBΑ από δημοφιλή πανεπιστήμια και δεν ήταν εργαζόμενοι μακράς διαρκείας σε πολυεθνικές εταιρείες.

Το πέτυχαν κάνοντας τολμηρές κινήσεις σταδιοδρομίας κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Οι ερευνητές εντόπισαν τρία στοιχεία που επέτρεψαν στο 97% των sprinters να φτάσουν στη θέση του CEO. Πρόκειται για τα εξής:

Ασχολούνται με τα μικρά για να πάνε στο μεγάλο

Η πορεία προς την θέση του CEO σπάνια είναι ευθεία γραμμή. Μερικές φορές κάποιος πρέπει να κινηθεί προς τα πίσω ή προς τα πλάγια για να προχωρήσει. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 60% των sprinters επέλεξαν να αναλάβουν μικρότερο ρόλο με μεγαλύτερη ευθύνη κάποια στιγμή της σταδιοδρομίας τους.

Επιλέγοντας να δουλεύουν για μια μικρότερη επιχείρηση και κατέχοντας ηγετικό ρόλο σε μια νεαρή ομάδα ή ξεκινώντας μια νέα πρωτοβουλία, είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σημαντική διοικητική εμπειρία, η οποία αργότερα τους βοήθησε να κάνουν βήματα μπροστά και να ξεπεράσουν τον μέσο όρο.

Ο Adam Poswolsky, συγγραφέας του “The Quarter-Life Breakthrough”, επισημαίνει ότι η σκέψη για μια καριέρα σαν να είναι μία ευθεία και μία απλή σκάλα είναι ένα λάθος, γιατί περιορίζει την ικανότητα κάποιου να πειραματιστεί και να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Συνιστά, λοιπόν, στους νέους επαγγελματίες ότι θα πρέπει να δουν τη σταδιοδρομία τους ως μια σειρά από άλματα.

Κάνουν ένα μεγάλο άλμα

Πάνω από το 1/3 των sprinters έκανε ένα μεγάλο άλμα στην πρώτη δεκαετία της σταδιοδρομίας του. Αυτοί Είχαν επομένως μία ευκαιρία, που ήταν πέρα από την εμπειρία τους και χωρίς να είναι πλήρως προετοιμασμένοι δεν την άφησαν να πάει χαμένη. Η εμπειρία αυτή τους δυνάμωσε και τους ωφέλησε αργότερα στη σταδιοδρομία τους.

Οι μελετητές επισημαίνουν σε αυτό το σημείο ότι αν δεν παρουσιαστεί μία «χρυσή» ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους μπορούν αυτοί οι ίδιοι να τη δημιουργήσουν, αναζητώντας μεγάλα έργα, ζητώντας συνεχώς περισσότερες ευθύνες και λέγοντας «ναι», ανεξάρτητα από το τα έργα που τους προτείνουν. Αυτό θα βοηθήσει και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Μάλιστα, τονίζουν, ότι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι νέοι επαγγελματίες είναι η αδυναμία οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το να σκέφτονται ότι δεν θα τους πάρουν σοβαρά πριν μπουν σε μια συζήτηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι επαγγελματίες, στην πρώιμη καριέρα τους. Η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα είναι κρίσιμες καθώς αποτελούν και τα κοινά χαρακτηριστικά των μεγαλύτερων ηγετών.

Κληρονομούν ένα μεγάλο χάος

Ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να αποδείξει κάποιος ότι είναι διατεθειμένος να γίνει Διευθύνων Σύμβουλος είναι να αποδείξει την αξία του, σε μια δύσκολη περίοδο. Η έρευνα διαπίστωσε ότι πάνω από το 30% των sprinters οδήγησε μια ομάδα μέσα από ένα μεγάλο χάος.

Όταν αντιμετωπίζουν κρίση, οι αναδυόμενοι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν την ικανότητά τους, να εκτιμήσουν ήρεμα την κατάσταση, να λάβουν αποφάσεις υπό πίεση, να υπολογίσουν τους κινδύνους, να συσπειρώνουν άλλους γύρω τους και να επιμείνουν ενάντια στις αντιξοότητες. Με άλλα λόγια, μία δύσκολη περίοδος είναι μία καλή προετοιμασία για τη δουλειά του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας ότι σε κάθε προσπάθεια, υπάρχουν σχεδόν πάντα περισσότερες κοιλάδες παρά κορυφές. Η επιμονή, η επιμονή και η θετική προσέγγιση είναι απαραίτητα στοιχεία για να συνεχίσει κάποιος την πορεία προς τα εμπρός. Κάθε πρόκληση είναι μια εμπειρία μάθησης, μέσα από την οποία μπορεί κάποιος να αναπτυχθεί πιο γρήγορα.