Ο πύραυλος του Έλον Μασκ άνοιξε μια… τρύπα στην ατμόσφαιρα

Ο πύραυλος του Έλον Μασκ άνοιξε μια… τρύπα στην ατμόσφαιρα
epa06144702 A handout photo made available by SpaceX, showing a Falcon 9 rocket bound for the International Space Station being launched from Cape Canaveral, Florida, USA, 14 August 2017. Some eight minutes after takeoff, the leftover booster landed back at Cape Canaveral, a key to its long-term effort to recycle rockets and reduce costs. The Falcon 9 rocket will continue to the International Space Station carrying a Dragon cargo capsule filled with more than 6,400 pounds of supplies and science experiments. EPA/SPACEX / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Πόσο σημαντικό μπορεί να είναι αυτό για εμάς πάνω στη Γη;

 

Έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες εκτοξεύσεις πυραύλων από ολόκληρη τη Ρωσία μέσα στο 2017, διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ, SpaceX, έκλεψε την παράσταση όχι μόνο για τις τεχνολογικές της επιτυχίες αλλά κι επειδή ευθύνεται για μια τρύπα στην ιονόσφαιρα.

Επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι η εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 στις 24 Αυγούστου άνοιξε προσωρινά μια τρύπα πλάτους 560 μιλίων σε ένα από τα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης.

Παρότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνιμο, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επηρεάστηκε η ιονόσφαιρα αλλά και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης αναφορικά με τα μελλοντικά διαστημικά ταξίδια:

Τι είναι η ιονόσφαιρα

Αποτελεί ένα στρώματα στο ανώτερο σημείο της ατμόσφαιρας της Γης μεταξύ 75-1000 χλμ στο οποίο πραγματοποιείται η διαδικασία ιονισμού των ατόμων της ηλιακής ενέργειας και της κοσμικής ακτινοβολίας. Ο ρόλος της είναι σημαντικός επειδή η συγκέντρωση ιόντων και η απελευθέρωση ηλεκτρονίων επιτρέπουν την αντανάκλαση των ραδιοκυμάτων. Σε αυτό βασίζονται οι ραδιοεπικοινωνίες μεταξύ μακρινών σημείων πάνω στη Γη αλλά και μεταξύ της επιφάνειας με τους δορυφόρους.

Τι συνέβη στην εκτόξευση;

Αντί να πετούν κάθετα από το σημείο εκτόξευσης προσπαθώντας να νικήσουν ευθέως τη βαρύτητα της Γης, συνήθως οι πύραυλοι ταξιδεύουν παράλληλα από την επιφάνεια σε ύψος 80-100 χλμ. Αυτό επιτρέπει την εκτόξευση πυραύλων με μεγάλο φορτίο, οι οποίοι έτσι μπορούν να μπουν σε τροχιά πιο εύκολα.

Όσον αφορά την εκτόξευση του Falcon 9 τον Αύγουστο, το φορτίο του ήταν μόλις 475 κιλά και για αυτόν τον λόγο ακολούθησε μια σχεδόν κάθετη πορεία προς το διάστημα. Αυτό προκάλεσε μια σειρά από κυκλικά κρουστικά κύματα τα οποία δημιούργησαν μια μεγάλη τρύπα μέσα από το πλάσμα της ιονόσφαιρας. Η τρύπα αυτή έμεινε ανοιχτή για τρεις ώρες.

Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό;

Μπορεί η τρύπα να κράτησε για λίγο, όμως με την εξέλιξη των εμπορικών εκτοξεύσεων διαστημικών πυραύλων, ίσως να δούμε περισσότερα παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Μια από τις επιπτώσεις αυτών ίσως είναι η πρόκληση δυσλειτουργιών στα συστήματα GPS σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο η εκτόξευση του Falcon 9 θεωρείται από τους επιστήμονες ότι προκάλεσε απόκλιση ενός μέτρου στον υπολογισμό των GPS. Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι μπορεί να γίνει όταν πολλαπλασιαστούν οι εκτοξεύσεις στο μέλλον.