Ο πρώτος ρωσικός πλωτός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας έφθασε στην Αρκτική

Ο πρώτος ρωσικός πλωτός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας έφθασε στην Αρκτική

Στην πυρηνική ενέργεια επενδύει η Ρωσία που προτίθεται να κατασκευάσει έξι ακόμη πυρηνικά στρατηγικά υποβρύχια. 

Ο πρώτος ρωσικός πλωτός πυρηνικός σταθμός κατέπλευσε στο λιμάνι Μούρμανσκ της Αρκτικής το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου θα γίνουν όλες οι σχετικές προετοιμασίες για την μεγάλη του αποστολή, που θα είναι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε μια απομονωμένη πόλη της Ρωσίας που βρίσκεται κατά μήκος του Βερίγγειου πορθμού.

Η κρατική εταιρεία στην οποία ανήκει ο πλωτός πυρηνικός σταθμός η οποία λέγεται «Akademic Lomonosov» (Ακαδημαϊκός Λομονόσοφ), υποστηρίζει ότι ο σταθμός μπορεί να είναι πρωτοπόρος ως μια νέα πηγή ενέργειας για απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, αλλά την ίδια στιγμή οι οικολογικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα. Η Greenpeace μάλιστα έχει χαρακτηρίσει τον πλωτό πυρηνικό σταθμό ως «Πυρηνικό Τιτανικό».

Ο ρωσικός κρατικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας Rosatom, ο οποίος δημιούργησε τον πλωτό πυρηνικό σταθμό, ανακοίνωσε ότι ο σταθμός κατέπλευσε ρυμουλκούμενος στο Μούρμανσκ το Σάββατο από την Αγία Πετρούπολη, όπου και κατασκευάστηκε.

Στο Μούρμανσκ θα εφοδιασθεί με πυρηνικό καύσιμο και εν συνεχεία θα ρυμουλκηθεί έως την πόλη Πεβέκ, που βρίσκεται στην περιοχή της ρωσικής Άπω Ανατολής Τσουκότκα, η οποία απέχει από την Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών 86 χιλιόμετρα και εκτείνεται κατά πλάτος του Βέριγγειου Πορθμού.

Ο πλωτός πυρηνικός σταθμός, όπως ανακοίνωσε η Rosatom, θα αντικαταστήσει έναν άλλο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί με άνθρακα, προσφέροντας ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από 50.000 άτομα στην περιοχή της Τσουκότκα.

Η Rosatom έχει προγραμματίσει την κατασκευή παρόμοιων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για απομακρυσμένες περιοχές, υποστηρίζοντας ότι συμβάλλουν στην μείωση των εκπομπών αερίων και στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι μικροί αυτοί σταθμοί έχουν σχεδιασθεί για να τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια απόμακρες περιοχές και μπορούν να λειτουργούν αδιαλείπτως χωρίς ανεφοδιασμό για διάστημα 3-5 χρόνων.

Πολλές οικολογικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και οργάνωση Greenpeace με επιστολή που απέστειλαν στον διευθυντής της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ έχουν απαιτήσει να υπάρξει αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας, δηλώνοντας ότι θα παρακολουθούν την πορεία του πλωτού πυρηνικού σταθμού «με μεγάλη ανησυχία».

Έξι νέα πυρηνικά υποβρύχια θα κατασκευάσει η Ρωσία μετά το 2023

Η Ρωσία προτίθεται μετά το 2023 να κατασκευάσει έξι πυρηνικά στρατηγικά υποβρύχια τύπου Borei-A, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο ανώνυμη πηγή στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής τους ο στόλος των πυρηνικών στρατηγικών υποβρυχίων θα αποτελείται από 14 υποβρύχια.

Πρόσφατα είχε ανακοινωθεί ότι από το 2018 θα αρχίσει ο σχεδιασμός των εξελιγμένων υποβρυχίων τύπου 955Β και η κατασκευή τεσσάρων παρόμοιων υποβρυχίων. Ωστόσο «μετά την μελέτη των προτάσεων που αφορούσαν την κατασκευή των πυρηνικών υποβρυχίων Borei-B, ελήφθη η απόφαση να ακυρωθεί η κατασκευή τους, επειδή δεν ανταποκρίνονταν στο κριτήριο ‘κόστος -απόδοση’» και «ως τελική λύση για το κρατικό εξοπλιστικό πρόγραμμα έως το 2027 συμπεριελήφθησαν τα υποβρύχια Borei-A» φέρεται να δήλωσε η εν λόγω πηγή.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι «η κατασκευή της νέας σειράς υποβρυχίων θα ξεκινήσεις μετά το 2023».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επισημαίνει στο τηλεγράφημα του ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της εν λόγω πληροφορίας.