O Προβόπουλος παροτρύνει τις συγχωνεύσεις τραπεζών στα Βαλκάνια

O Προβόπουλος παροτρύνει τις συγχωνεύσεις τραπεζών στα Βαλκάνια

Σημαντικός ο ρόλος των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στα Βαλκάνια σύμφωνα με τον διοικητή της Ττε. 

Είναι ανάγκη να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις οι ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, μιλώντας σε διεθνές Συμπόσιο της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με θέμα «Οι προκλήσεις για την ανάπτυξη και η οικονομική ενοποίηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, όλες οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν και να διατηρήσουν σημαντικό μέγεθος και μερίδιο αγοράς, που είναι κρίσιμοι παράγοντες για την αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία τους.  Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σαφής ανάγκη για συνενώσεις, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως φυσική συνέχεια της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Προβόπουλος: «Τα stress tests θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη»

Επίσης η συνένωση των δυνάμεων μεταξύ τραπεζών, είναι αναγκαία προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και να προωθηθεί η εμβάθυνση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εύρυθμα και συντεταγμένα και πιθανόν να απαιτήσει τη συμμετοχή διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών στο τραπεζικό σύστημα των χωρών των Βαλκανίων είναι σημαντικός. Με βάση στοιχεία για τον Ιούνιο του 2013, το μερίδιο αγοράς των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 15% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος στις χώρες όπου έχουν παρουσία. Διαθέτουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται με δικούς τους πόρους και διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής.