Ο «ψηφιακός αναλφαβητισμός», μεγάλος εχθρός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο «ψηφιακός αναλφαβητισμός», μεγάλος εχθρός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στην κούρσα της ανάπτυξης.

Από την Τζένη Κριθαρά

Αποκαλυπτική και εξαιρετικά χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων ήταν έρευνα της GLOBO για το Mobility Management, η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ από τη VDCResearch και κατέγραψε το βαθμό στον οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας προσαρμόζονται στην τεχνολογική «επικαιρότητα».

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ αποτελούν το ένα τρίτου του ΑΕΠ της χώρας. Ανέρχονται στις 200.000, απασχολούν περισσότερους από 44 εκατομμύρια ανθρώπους και καταγράφουν έσοδα από 10 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον πέμπτο μεγαλύτερο παίκτη της διεθνούς οικονομίας.

Παρά τον υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στο παγκόσμιο σκηνικό, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις τις τεχνολογίας-μόνο ένα μικρό ποσοστό εξ αυτών έχει υιοθετήσει προηγμένα τεχνολογικά συστήματα και μία σημαντική μερίδα αυτών δείχνει να τα αγνοεί.

Η τεχνολογία ως μοχλός ανάπτυξης
Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, αλλά και του γεγονότος πως οι μικρομεσαίες εταιρείες αποτελούν επίσης τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, η προσαρμογή αυτών στην τεχνολογική επικαιρότητα αναδεικνύεται ως το μεγάλο στοίχημα. Τα διαθέσιμα τεχνολογικά συστήματα μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε μία περίοδο κατά την οποία αναζητούνται λύσεις για την άρση του οικονομικού και επιχειρηματικού αδιεξόδου.

Αιχμή του δόρατος θα μπορούσε να αποτελέσει η mobile και cloud τεχνολογία, η οποία έχει το πλεονέκτημα να συνδέεται τόσο με την εσωτερική, όσο και με την εξωτερική λειτουργικότητα μίας επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, η mobile τεχνολογία παρέχοντας άμεση πρόσβαση στα δεδομένα της επιχείρησης οποτεδήποτε και από οπουδήποτε διευκολύνει την εκτέλεση των εργασιών, αυξάνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων, βελτιστοποιεί τη μεταξύ τους συνεργασία, αλλά και την εξυπηρέτηση των πελατών.

Επένδυση στην τεχνολογία
Η πρακτική BYOD (Bring Your Own Device), κατά την οποία οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν προσωπικές τους συσκευές για επαγγελματική χρήση στον χώρο εργασίας, θεωρείται παρωχημένη καθώς δημιουργεί σύγχυση και ζητήματα ασφαλείας. Η έρευνα της GLOBO στην αμερικανική αγορά δείχνει πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να στραφούν στο λεγόμενο Enterprise Mobility Management.

Επενδύοντας σε end-to-end λύσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν την ακτίνα λειτουργιών τους και να συνδυάσουν αποτελεσματικά τη διαχείριση δεδομένων και συσκευών. Στο πλαίσιο του Enterprise Mobility Management, καθίσταται απαραίτητη η δημιουργία μίας εφαρμογής, η οποία θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πελατών της επιχείρησης και θα την βοηθήσει να εδραιωθεί στην αγορά αποκτώντας μία στενότερη σχέση με το κοινό.

Επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής του Enterprise Mobility Management στην ελληνική αγορά, στον χώρο της εκπαίδευσης και της ιατρικής, δείχνουν πως το στοίχημα της ανάπτυξης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με οδηγό την τεχνολογία μπορεί να κερδηθεί, αν επιδιωχθεί συντονισμένα και στοχευμένα.

Δείτε τα αναλυτικά παραδείγματα στην έρευνα της GLOBO

GLOBO EMM SURVEY STORY