O Ρώσος «Βασιλιάς του Αλουμινίου» είναι το μεγάλο θύμα των αμερικανικών κυρώσεων

O Ρώσος «Βασιλιάς του Αλουμινίου» είναι το μεγάλο θύμα των αμερικανικών κυρώσεων
epa06687118 (FILE) - Oleg Deripaska, Russian aluminum giant RUSAL President, attends Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs (RSPP) congress which is held within the Week of Russian Business in Moscow, Russia, 19 March 2015 (re-issued 23 April 2018). Media reports on 23 April 2018 state the US Treasury has weakened its position on recently imposed sanctions against Rusal, saying it would provide relief on sanctions if Rusal President Oleg Deripaska relinquished his control of the company. The US Treasury at the same time extended its deadline given to enterprises that deal with Rusal by more than 4 months, giving them more time to bring to an end their operations with Rusal. EPA/YURI KOCHETKOV

Η περιουσία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου κατέγραψε απώλειες-ρεκόρ, μετά από κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον ίδιο και σε εταιρείες του.

Ο Απρίλιος δεν ήταν και ο καλύτερος μήνας για τον , τον πρόεδρο της United Co. Rusal.

Η περιουσία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου κατέγραψε απώλειες-ρεκόρ, σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον ίδιο και σε κάποιες από τις εταιρείες του.

Ο 50χρόνος Deripaska είναι βασικός μέτοχος του Ομίλου En+, ο οποίος περιλαμβάνεται στις εταιρείες που βρέθηκαν στο στόχαστρο των κυρώσεων του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών στις 6 Απριλίου.

Από τότε, η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει πέσει στο μισό, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση της περιουσίας του μεγιστάνα του αλουμινίου κατά 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν προσθέσουμε και κάποιες προγενέστερες απώλειες, συνολικά η περιουσία του Deripaska έχει μειωθεί κατά 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί σε περιουσία πλούσιου Ρώσου πολίτη φέτος, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Η United C. Rusal είναι μια από τις οχτώ εταιρείες που συνδέονται με τον Deripaska και μπήκαν στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, ως απάντηση στις «κακόβουλες ενέργειες της Ρωσίας ανά την υφήλιο». Η ΕΝ+ κατέχει το 48% του μετοχικού κεφαλαίου της Rusal, η οποία παράγει περίπου το 6% του αλουμινίου παγκοσμίως και διαχειρίζεται ορυχεία, μεταλλουργεία και διυλιστήρια σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει στοχοποιήσει και προσωπικά τον Deripaska. Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ τον κατηγορεί για σειρά αδικημάτων, όπως απειλές κατά της ζωής ανταγωνιστών του, δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων, και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.