Ο Ρούπερτ Μέρντοκ δίνει 23,3 δισ. δολάρια για να αποκτήσει τη Sky

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ δίνει 23,3 δισ. δολάρια για να αποκτήσει τη Sky
epa03957497 Rupert Murdoch, founder, Chairman and CEO of News Corporation, listens to US President Barack Obama as he responds to questions during the Wall Street Journal CEO Council annual meeting, at the Four Seasons Hotel, in Washington, DC, USA, 19 November 2013. Obama discussed immigration reform and the health care rollout, among other topics. EPA/DREW ANGERER / POOL

Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ θέλει να αποκτήσει αποκλειστικό έλεγχο του μεγαλύτερου συνδρομητικού δικτύου της Βρετανίας.

Πρόταση για την πλήρη εξαγορά της Sky κατέθεσε η 21stCentury Fox, προσφέροντας συνολικά το ποσό των 23,3 δισ. δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία του γνωστού Ρούπερτ Μέρντοκ πληρώνει 13,50 δολάρια τη μετοχή ούτως ώστε να ελέγξει το υπόλοιπο 60% της Sky, καθώς κατέχει ήδη το υπόλοιπο μετοχικό της μερίδιο.

Στο άκουσμα της είδησης η αξίας της μετοχής της Sky εκτοξεύτηκε κατά 31% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο Μέρντοκ είχε προσπαθήσει και πάλι το 2011 να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Sky, όμως τελικά αποσύρθηκε έπειτα από έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία.

Ο γιος του βαρόνου των μίντια, Τζέιμς Μέρντοκ, υπήρξε πρόεδρος της Sky από το 2007 ως το 2012 όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας ενός σκανδάλου.

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ είναι σήμερα εκτελεστικός συν-διευθυντής της Sky, καθώς μοιράζεται τη θέση με τον άλλο γιο του, Λάσλαν. Νωρίτερα φέτος ο επικεφαλής της οικογενειακής αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης εγκατέλειψε τη θέση του CEO της εταιρείας.

Το δίκτυο Sky έχει συνολικά 22 εκατ. συνδρομητές σε Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία και Ιρλανδία, και η συμφωνία αναμένεται να αντιμετωπιστεί με μεγάλο σκεπτικισμό από τις ελεγκτικές αρχές.

Ο Μέρντοκ είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την άδεια της βρετανικής κυβέρνησης για την εξαγορά του αρχικού πακέτου μετοχών της Sky ύψους περίπου 40%. Όμως έχει ήδη στην κατοχή του τρεις μεγάλες βρετανικές εφημερίδες, τις Sun, The Times και The Sunday Times. Κάτι που σημαίνει πως εάν αποκτήσει την πλήρη έλεγχο το μεγαλύτερου συνδρομητικού δικτύου της χώρας, θα ελέγχει ένα τεράστιο μερίδιο των ΜΜΕ και της ενημέρωσης.