Ο σαρωτικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Ο σαρωτικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης, ποιοι φεύγουν και ποια πρόσωπα που παραμένουν (Συνεχής ενημέρωση).

Τελευταία ανανέωση: 17.49

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί στη βουλή το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς προχωρά ήδη στα πρώτα τηλεφωνήματα πρώτα σε όσους υπουργούς δεν θα συνεχίσουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Μέχρι στιγμής με τον ανασχηματισμό αποχωρούν από την κυβέρνηση οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου. Εκτός βρίσκονται επίσης, οι υφυπουργοί Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου και Κ. Γκιουλέκας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, από το υπ. Εσωτερικών ο Γ. Μιχελάκης και από το υπουργείο Πολιτισμού ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Στον κύριο Γεωργιάδη προτάθηκε η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, πρόταση την οποία φέρεται να αρνήθηκε. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος φεύγει από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και στη θέση του παίρνει ο Γιώργος Ντόλιος.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει πρόσωπο-έκπληξη. Στις θέσεις τους παραμένουν οι Σταϊκουρας-Μαυραγάνης, που σημαίνει ότι δεν σπάει το υπουργείο -όπως απαίτησε ο τρόικα- ενώ το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Παραμένουν στην κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Παραμένει υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας ο Βασίλης Γκεγκέρογλου και στο Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης και στη θέση του Κ. Αρβανιτόπολου στο υπουργείο Παιδείας θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος ενώ αναμένεται η είσοδος της Νίκης Τζαβέλλα στην κυβέρνηση, πιθανόν σε θέση υφυπουργού για θέματα ενέργειας καθώς και η Άντζελα Γκερέκου η οποία αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού είτε από τη θέση της υπουργού, είτε να τοποθετηθεί ως υφυπουργός. Είσοδος και του Γεράσιμου Γιακουμάτου στην κυβέρνηση από το πόστο του υφυπουργού Ανάπτυξης στη θέση του Θανάση Σκορδά.

Στην κυβέρνηση φαίνεται να μπαίνουν οι Μάκης Βορίδης, Κ. Μαρκόπουλος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Συμμετοχή ενδέχεται να έχουν οι Π.Κουκουλόπουλος και Γ.Κουτρουμάνης, ενώ συζητούνται προς αξιοποίηση οι Κυρ.Πιερρακάκης, Συλβάνα Ράπτη και Π.Καψής. Παραμένει στην κυβέρνηση ο Γ. Ανδριανός στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα το ΠΑΣΟΚ είχε 11 υπουργούς και υφυπουργούς. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το συγκυβερνών κόμμα ισχυροποιεί την παρουσία του.

Διαβάστε ακόμη:

Το «πράσινο» υπουργικό συμβούλιο

Με το βλέμμα στον ανασχηματισμό