Ο ΣΕΒ προειδοποιεί για την πιθανή αύξηση της φορολογίας

Ο ΣΕΒ προειδοποιεί για την πιθανή αύξηση της φορολογίας

Στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι οι προτάσεις των θεσμών για το ασφαλιστικό θα επηρεάσουν άμεσα 280.000 ασφαλισμένους.

Προειδοποιήσεις για τις συνέπειες πιθανής αύξησης των φόρων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς απευθύνει ο ΣΕΒ με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο, τονίζοντας ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης και των εταίρων που είδαν το φως της δημοσιότητας, «έρχονται να επισφραγίσουν την καταδίκη της όποιας αναπτυξιακής δυναμικής».

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ, οι προτάσεις των θεσμών για το ασφαλιστικό εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν άμεσα 280.000 ασφαλισμένους και 100.000 συνταξιούχους, ενώ οι προτάσεις της κυβέρνησης 100.000 ασφαλισμένους.

«Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι η ανάπτυξη έρχεται από τη μια πλευρά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (με μείωση, δηλαδή, της εγχώριας αποταμίευσης και αντίστοιχη αύξηση του δανεισμού), με υπερφορολόγηση των εισοδημάτων, με ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των μπαταχτσήδων και με έναν δημόσιο τομέα να υποφέρει από ελλείψεις στελεχών και καθήλωση μισθών στους τομείς αιχμής και, ταυτόχρονα, συσσώρευση υπεράριθμου προσωπικού, λόγω χαμηλής παραγωγικότητας», αναφέρει ο Σύνδεσμος και προσθέτει:

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις προσεγγίζουν σε σημείο καμπής, η έμφαση στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης αναδεικνύει το αναπτυξιακό έλλειμμα της επιδιωκόμενης συμφωνίας. Το αναπτυξιακό πρότυπο που επιδιώκεται με περιορισμούς στις αγορές εργασίας και προϊόντων, με πρακτικές προστασίας από τον ανταγωνισμό, με πελατειακές πολιτικές αναδιανομής εισοδήματος, με πρακτικές αποθάρρυνσης των ξένων επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων και με κρατικές εν γένει παρεμβάσεις στην οικονομία, οδηγεί σε αδιέξοδο. Η οικονομική θεωρία και η εμπειρία από τις αναπτυγμένες χώρες του υπαρκτού καπιταλισμού το αποδεικνύουν».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο θέμα του ΦΠΑ, ο ΣΕΒ αναφέρει πως τα στοιχεία που φαίνεται να επικαλούνται οι θεσμοί δείχνουν ότι, ενώ τα έσοδα των επιχειρήσεων καταγράφονται στα 190 δισ. ευρώ, η βάση επί της οποίας εφαρμόζεται ο ΦΠΑ περιορίζεται στα 80 δισ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των εξόδων των επιχειρήσεων, διαφορά που «δημιουργεί υπόνοιες για την κατάχρηση των υφιστάμενων εξαιρέσεων».

Ο Σύνδεσμος προειδοποιεί, τέλος ότι τα πλέον παραγωγικά φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται με γοργούς ρυθμούς και, όσο αυξάνονται τα φορολογικά βάρη σε αυτή την ομάδα, «ο κίνδυνος οριστικής αποψίλωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, μετανάστευσης του καλύτερου ανθρωπίνου δυναμικού και απώλειας των εισοδημάτων τους από τη φορολογητέα ύλη αυξάνει, καθώς ειδικά αυτή η ομάδα έχει αυξημένη ικανότητα αλλαγής του τόπου δραστηριότητας και εγκατάστασης».