«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σαφή λαϊκή εντολή να απαλλάξει τη χώρα από το Μνημόνιο»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σαφή λαϊκή εντολή να απαλλάξει τη χώρα από το Μνημόνιο»

Βέβαιος πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μόνη λύση για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην «ΚΕ».

Το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ» και θα αρνηθεί να εφαρμόσει τη λάθος συνταγή των Μνημονίων, έστειλε σήμερα μέσα από συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ως μόνη βιώσιμη λύση για τη χώρα την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή έπειτα από μια περίοδο χάριτος. Συγκεκριμένα, διευκρίνησε ότι για να γίνει βιώσιμο το χρέος «είναι απαραίτητο κούρεμα της τάξης του 40%-50%, ώστε να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με τον τερματισμό της λιτότητας και με ταυτόχρονη εφαρμογή σχεδίου άμεσων δημοσίων αναπτυξιακών επενδύσεων, θα σημάνει την έξοδο από την κρίση». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, τότε ούτε οι δανειστές θα μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το πρόβλημα του χρέους είναι ευρωπαϊκό και δεν αντιμετωπίζεται με τις πολιτικές λιτότητας που τώρα εφαρμόζονται και επιφέρουν έναν φαύλο κύκλο νέων δανείων, αλλά με κοινή αντιμετώπιση των χωρών της Ευρώπης. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία μεταξύ των χωρών του Νότου, λέγοντας πως θα επέλθουν θετικές αλλαγές στο Βορρά και στην ίδια τη Γερμανία, με περισσότερη δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: «Εκλογές άμεσα να βγει η χώρα από το αδιέξοδο»

Ακόμη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χθες συμμετείχε με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργατικών συνδικάτων στη ΔΕΘ, δηλώνει αποφασισμένος για σκληρές διαπραγματεύσεις με τους ξένους δανειστές, ενώ θεωρεί εφικτό στόχο το πάγωμα των τόκων για μια τετραετία και εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη στάση πληρωμών, αν δεν γίνει αποδεκτή από τους Γερμανούς και τους δανειστές η σχετική πρόταση.

«Κανείς δεν μπορεί να μας αποβάλει από το ευρώ. Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, θα έχει σαφή λαϊκή εντολή να απαλλάξει τη χώρα από το Μνημόνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν επιθυμία, αλλά αν μας εξωθήσουν σε αυτές δεν θα διστάσουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη πως δεν γίνεται πρακτικά να αποβληθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, αφού «η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση με ακρωτηριασμένο το νοτιοανατολικό άκρο τους θα είναι, αντιστοίχως, ανάπηρη και ασταθής», εξέλιξη που θα ισοδυναμούσε με την αρχή του τέλους για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, τέλος, πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ο πόλος συσπείρωσης μιας ευρύτατης πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν διεξαχθούν, λέγοντας πως «όσο πιο ισχυρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο ισχυρότερος θα είναι ο λαός». Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ακόμη πως «η κοινωνία βράζει και θα εκφράσει την αγανάκτησή της τη χρονική στιγμή που θα είναι πεισμένη ότι θα έχει πολιτικό αποτέλεσμα».

Διαβάστε ακόμη: «Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, τα ψέματα κάποτε τελειώνουν»

Φωτογραφία: Σωτήρης Μπαρμπαρούσης