Ο θρίαμβος της «αγαπημένης Angie» των Γερμανών στα ΜΜΕ

Ο θρίαμβος της «αγαπημένης Angie» των Γερμανών στα ΜΜΕ

Πώς σχολιάζουν οι τα γερμανικά και διεθνή μέσα την επόμενη μέρα στη Γερμανία και στην Ευρώπη.

Τιμή στην «αγαπημένη της Γερμανίας» αποδίδουν οι γερμανικές εφημερίδες μια μέρα μετά την θριαμβευτική νίκη της Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές, όπου εξασφάλισε το 41,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, αφού βρέθηκε ένα βήμα από την αυτοδυναμία. Οι γερμανικές εφημερίδες δεν ξεχνούν ότι η καγκελάριος πρέπει τώρα να συγκροτήσει ένα συνασπισμό για να κυβερνήσει, έχοντας δύο επιλογές, τη συμμαχία με το SPD (25,7%) ή τους Πράσινους (8,3%). Πάμε να δούμε σε τίτλους τα σχόλια για την Καγκελάριο:

Berliner Morgenpost: «Η αγαπημένη της Γερμανίας «, είναι ο κεντρικός τίτλος. Το συντηρητικό κόμμα «οφείλει την μεγάλη του επιτυχία πριν από όλα στην μεγάλη δημοτικότητα της καγκελαρίου», γράφει η εφημερίδα.

Handelsblatt: «Η στρατηγική της οικονομικής βοήθειας προς τις ευρωπαϊκές χώρες έναντι της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων άρεσε καταφανώς στους γερμανούς ψηφοφόρους», σημειώνει η εφημερίδα.

Διαβάστε ακόμη: Νίκη για την Άνγκελα Μέρκελ, ήττα για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Die Welt: «Θρίαμβος της Μέρκελ. Εάν αρέσει τόσο πολύ στους Γερμανούς, είναι διότι κάνει τη δουλειά της διακριτικά, εμφανώς χωρίς κανέναν ναρκισσισμό και δεν εκνευρίζει ούτε ενοχλεί τους πολίτες».

Berliner Zeitung : «Καγκελάριος αναζητεί εταίρο», είναι ο τίτλος της, ενώ η Suddeutsche Zeitung γράφει στην πρώτη σελίδα: «τώρα η Μέρκελ δεν έχει παρά να επιλέξει».

Παρά την ευρεία εκλογική της νίκη, οι διαπραγματεύσεις με τους μελλοντικούς της εταίρους μπορεί να μην είναι ευχάριστες.
CDU/SPD ή CDU/Πράσινοι, «καμία από τις δύο επιλογές δεν είναι άνετη», σχολιάζει η Die Zeit.

Στο SPD «κανείς δεν θέλει τη συμμαχία με τη Μέρκελ”, διότι «δεν θα πρόκειται για μία συμμαχία μεταξύ ίσων» και επίσης «είναι πιθανόν να τελειώσει όπως το 2009 ή και χειρότερα», γράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα η Der Spiegel, αναφερόμενη στα εκλογικά αποτελέσματα του 2009 , όταν το SPD κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό στη μεταπολεμική ιστορία του, αφού συγκυβέρνησε στο πλαίσιο του μεγάλου συνασπισμού υπό την Μέρκελ.

Όσο για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Πράσινους, οι περιορισμένες απόπειρες για τη συγκρότηση τέτοιου συνασπισμού σε τοπικό επίπεδο έχουν αποτύχει.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος

El Pais : «Η Μέρκελ αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία» είναι ο τίτλος της ισπανικής κεντροαριστερής εφημερίδας, η οποία κάνει λόγο για ένα «χωρίς προηγούμενο αποτέλεσμα» από την εποχή του καγκελαρίου Κόνραντ Αντενάουερ (CDU) πριν από 50 χρόνια.

El Mundo: «Iστορική νίκη» είναι ο τίτλος της κεντροδεξιάς εφημερίδας. Για την ιταλική Corriere della Sera, η νίκη της Μέρκελ είναι επίσης «ιστορική», ενώ η Stampa αναφέρει ότι η Γερμανία «έστεψε την ‘Αγγελα Μέρκελ».

Στη Βρετανία, η συντηρητική Daily Mail εκτιμά ότι εξασφαλίζοντας μια τρίτη θητεία η Μέρκελ «έγινε η (Μάργκαρετ) Θάτσερ της Γερμανίας».

Άνγκελα Μέρκελ: «Είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα!»

Στη Γαλλία, η Le Figaro χαιρετίζει «το θρίαμβο της Μέρκελ: Με πάνω από το 42% των ψήφων, η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν πολύ κοντά χθες στην εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών της Μπούντεσταγκ», ενώ «Θριαμβευτική», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Les Echos.

«Ο θρίαμβος αυτός είναι μια καταστροφή για τους φιλελεύθερους εταίρους της στην κυβέρνηση, το FDP, το οποίο έπεσε σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο», γράφει η κεντροαριστερή αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Για τη βρετανική εφημερίδα The Financial Times, η προοπτική ενός συνασπισμού θέτει το κόμμα της κας Μέρκελ ενώπιον ενός «μεγάλου διλήματος». Τα ιδανικά του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «θα συγκρουστούν με την κα Μέρκελ για να μην ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο της λιτότητας».

Διαβάστε όλα τα νέα για τις γερμανικές εκλογές