Ο Τραμπ ζητά από τις μουσουλμανικές χώρες την απομόνωση του Ιράν

Ο Τραμπ ζητά από τις μουσουλμανικές χώρες την απομόνωση του Ιράν

«Όλες οι χώρες που έχουν συναίσθηση της ευθύνης οφείλουν να εργασθούν από κοινού για να απομονώσουν το Ιράν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στην πρώτη του ομιλία για θέματα εξωτερικής πολιτικής ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από όλες τις χώρες «να απομονώσουν» το Ιράν και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να ηγηθούν της μάχης κατά του εξτρεμισμού.

Απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο εκπροσώπων του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου, ανάμεσά τους 37 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που συγκεντρώθηκαν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι αραβικές χώρες έχουν πληρώσει τον βαρύτερο φόρο αίματος στην «φανατική βία» και ότι μία καταστροφή στον ανθρωπιστικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας απλώνεται στην περιοχή.

«Περιμένοντας από το ιρανικό καθεστώς να δείξει την βούληση να γίνει εταίρος στην ειρήνη, όλες οι χώρες που έχουν συναίσθηση της ευθύνης οφείλουν να εργασθούν από κοινού για να απομονώσουν το Ιράν», είπε ο Τραμπ κατηγορώντας την Τεχεράνη για «υποδαύλιση της φωτιάς του θρησκευτικού πολέμου και της τρομοκρατίας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να σταθούν στο πλευρό αυτών των ηγετών στον αγώνα κατά του εξτρεμισμού, αλλά οι χώρες αυτές πρέπει να ηγηθούν, είπε.

Λίγα λεπτά πριν, ο βασιλιάς Σαλμάν της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας είχε επίσης εξαπολύσει επίθεση κατά του Ιράν το οποίο χαρακτήρισε «αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας τρομοκρατίας».

Ο σαουδάραβας μονάρχης ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «το ιρανικό καθεστώς υποστηρίζει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις και κινήματα όπως η (λιβανική σιιτική οργάνωση ) Χεζμπολάχ, το σιιτικό κίνημα των Χούτι της Υεμένης, αλλά και (σουνιτικές τζιχαντιστικές) οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα και άλλες.

Ο Τραμπ από την πλευρά του κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να αγωνισθούν με αποφασιστικότητα κατά του «ισλαμιστικού εξτρεμισμού», βλέποντας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μία μάχη ανάμεσα «στο καλό και το κακό».

Ο αμερικανός καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά του Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, προς τέρψιν των σουνιτικών μοναρχιών του Κόλπου για τις οποίες η Τεχεράνη είναι ο μεγάλος σιιτικός εχθρός. Ο Τραμπ δήλωσε κομιστής ενός μηνύματος «φιλίας, ελπίδας και αγάπης» εκ μέρους του αμερικανικού λαού και τόνισε την συμβολική αξία της επίσκεψής του, της πρώτης ως προέδρου των ΗΠΑ, στην «καρδιά του μουσουλμανικού κόσμου».

Ερχόμενος σε απόλυτη ρήξη με την ρητορική της προεκλογικής του εκστρατείας που τον έφερε μέχρι τον Λευκό Οίκο, κατά την διάρκεια της οποίας είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «το Iσλάμ μας σιχαίνεται», ο Τραμπ επέμεινε στο γεγονός ότι η μάχη «δεν είναι μία μάχη μεταξύ θρησκειών». «Είμαι μία μάχη μεταξύ βάρβαρων εγκληματιών που προσπαθούν να εξοντώσουν την ανθρώπινη ζωή και καλούς ανθρώπους όλων των θρησκειών που προσπαθούν να την προστατεύσουν», είπε και επέμεινε ως προς την ανάγκη για τα κράτη της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου να διαδραματίσουν ενεργητικό ρόλο στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων απευθυνόμενος σε δεκάδες ηγέτες χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο για την καταπάτησή τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναχωρεί αύριο για το Ισραήλ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας που θα τον οδηγήσει επίσης στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στην συνέχεια στο Βατικανό, στις Βρυξέλλες και την Σικελία για τις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ομάδας των 7.

Η απάντηση του Ιράν

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter «τις επιθέσεις» που διατυπώθηκαν εναντίον της χώρας του από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ριάντ, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον θέλει να «αρμέξει» χρήματα από τη Σαουδική Αραβία.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση του Ιράν μετά την ομιλία που εκφώνησε χθες από το Ριάντ ο Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

«Το Ιράν, που μόλις διεξήγαγε πραγματικές εκλογές, δέχθηκε επίθεση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε αυτό το προπύργιο της δημοκρατίας και της μετριοπάθειας. Εξωτερική πολιτική ή απλώς το άρμεγμα του KSA (Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας) για $480Β;», έγραψε ειρωνικά ο Ζαρίφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Από τον Λίβανο ως το Ιράκ, περνώντας από την Υεμένη, το Ιράν χρηματοδοτεί, εξοπλίζει και εκπαιδεύει τρομοκράτες, παραστρατιωτικές οργανώσεις και άλλες τρομοκρατικές ομάδες που σπέρνουν το χάος και την καταστροφή στην περιοχή», κατήγγειλε. «Οι βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν αποτελούν μέρος της αμυντικής μας πολιτικής (…) Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δραστηριότητες αυτές και (…) δεν θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να συζητά για την αμυντική μας πολιτική», τόνισε ο Γασεμί.