Ο τρισδιάστατος «χρυσός» του Χόλιγουντ

Ο τρισδιάστατος «χρυσός» του Χόλιγουντ

Η φετινή ίσως είναι μια χρονιά-ρεκόρ για το Χόλιγουντ. Αλλά ο μεγαλύτερος νικητής του box office στη Wall Street δεν κάνει ταινίες blockbuster.

Οι μετοχές της IMAX έχουν αυξηθεί κατά 30% μέχρι στιγμής φέτος και διαπραγματεύονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η μετοχή έχει πάει καλύτερα απ’ ό,τι η Disney και οι αλυσίδες κινηματογράφων Regal και AMC.

Όλο αυτό βγάζει νόημα εύκολα. Οι ταινίες της IMAX βγάζουν τόνους χρημάτων χάρη στη μεγαλύτερη τιμή των εισιτηρίων για ταινίες 3-D.

Η εταιρεία έβγαλε περισσότερα από 18 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου που βγήκε στις αίθουσες η ταινία ‘Avengers: Age of Ultron’ τον Μάιο. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 50.000 δολάρια για καθεμιά από τις 364 αίθουσες της εταιρείας. Συγκριτικά, ένα συνηθισμένο πρώτο σαββατοκύριακο για μια ταινία εκτός IMAX τείνει να αποφέρει περίπου 10.000 έως 20.000 δολάρια.

Οι ταινίες ‘Furious 7’ και ‘Mad Max: Fury Road’ σημείωσαν επίσης μεγάλη επιτυχία.

Και το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε.

Το δράμα ‘San Andreas’ βγήκε στις αίθουσες την Παρασκευή. Οι ταινίες ‘Jurassic World’ και ‘Terminator Genisys’ – η πρώτη ταινία Terminator με τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ από το 2003 – θα βγουν στις αίθουσες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα.

Έτσι, δεν προκαλεί καμία κατάπληξη που οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτή θα είναι μια φανταστική χρονιά για την IMAX. Η Γουόλ Στριτ προβλέπει ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν κατά 22% και ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα ανέβουν σχεδόν κατά 55%.

Αλλά η IMAX δεν θέλει απλά να κυριαρχήσει στη μεγάλη οθόνη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία έχει το βλέμμα της προς την Κίνα. Και το γεγονός αυτό έχει ενθουσιάσει τους επενδυτές.

Η IMAX ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να εισάγει τη θυγατρική της, IMAX China Holding, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Οι μετοχές της IMAX αυξήθηκαν κατά 3% μόλις έγινε γνωστή η εν λόγω είδηση.

Ο Ρίτσαρντ Γκέλφοντ, διευθύνων σύμβουλος της IMAX, είπε ότι έχει γίνει ολοένα και πιο σαφές ότι η ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στην Κίνα είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της – κι ότι η ενίσχυση αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσω εταίρων στην Κίνα.

«Με την πάροδο του χρόνου, το να αναδειχθούμε εντός της Κίνας θα ωφελήσει την εταιρεία», λέει στο CNN Money ο Γκέλφοντ. «Συνειδητοποιήσαμε, πολλά χρόνια πριν, ότι η IMAX έπρεπε να είναι όλο και περισσότερο εστιασμένη στην Κίνα και λιγότερο στην Βόρεια Αμερική».

Η IMAX πούλησε ένα μερίδιο 20% των κινεζικών δραστηριοτήτων της σε δύο κινεζικές εταιρείες πέρυσι. Η IMAX διαχειρίζεται σήμερα 239 αίθουσες κινηματογράφων στην Κίνα και σχεδιάζει να εγκαταστήσει άλλες 219 μέσα στα επόμενα χρόνια.