O Τσίπρας καλεί τους τραπεζίτες να βάλουν πλάτη

O Τσίπρας καλεί τους τραπεζίτες να βάλουν πλάτη
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΛ, ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις τράπεζες να βγάλουν από τα συρτάρια τους μεγαλομπαταχζήδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς το προεδρείο της ΕΕΤ κατά την εισήγηση του, τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα το καλό κλίμα που υπάρχει στην ελληνική οικονομία να μεταφραστεί πέρα από αριθμούς και στατιστικές και σε πραγματική αίσθηση στην κοινωνία και κυρίως στους πιο αδύναμους, στους ευάλωτους, στη μεσαία τάξη».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο ρόλος των τραπεζών είναι κρίσιμος για να ξεπεράσουμε και τα τελευταία εμπόδια.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στις υγιείς επιχειρήσεις και στη στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών…

Ο πρωθυπουργός επίσης επέκρινε και όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τους κινδύνους για την πρώτη κατοικία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Θα διαπιστώσατε και μόνοι σας ότι όλα τα μηνύματα είναι θετικά, τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έσπασαν το φράγμα του 4% και αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή σε συνθήκες προ κρίσης. Είναι ώρα να βάλουμε πλάτη όλοι, ώστε αυτό το καλό κλίμα (σ.σ. στην οικονομία) να μεταφραστεί -πέρα από τους αριθμούς και τις στατιστικές- και σε πραγματική αίσθηση στην κοινωνία και ιδίως στους πιο αδύναμους και ευάλωτους και στη μεσαία τάξη».

Αναφερόμενος στον ρόλο των τραπεζών, τόνισε ότι «είναι κρίσιμος» και για οι τράπεζες πρέπει να ακουμπήσουν «στη θετική πορεία της οικονομίας και να ξεπεράσουμε μαζί τα τελευταία εμπόδια. Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αποκατασταθεί η ρευστότητα, στην οικονομία, στις υγιείς επιχειρήσεις και να υπάρξει δυνατότητα στήριξης των νοικοκυριών. Χρειάζεται με τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να ενημερώσουμε την κοινωνία για το τι ακριβώς κάνουμε και να σταματήσει η διασπορά των ψευδών ειδήσεων».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «αδυναμία εκπλήρωσης ενός ρόλου των τραπεζών, κρίσιμου για την οικονομία, εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγαλοοφειλέτες και μεγαλομπαταχτζήδες έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους, όντας οι ίδιοι πλούσιοι και βγάζοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό, μη πληρώνοντας τα χρέη στις τράπεζες».

Και κάλεσε τους τραπεζίτες να δώσουν προτεραιότητα «σε αυτές τις περιπτώσεις, να βγάλετε από τα συρτάρια τους μεγαλομπαταχζήδες που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα, να βοηθήσετε να σταματήσει η διαρροή ψευδών ειδήσεων ότι κινδυνεύει η πρώτη κατοικία. Γιατί και θετικά προστατεύεται και όλα όσα έχουν συμφωνηθεί -και εσείς έχετε αποφασίσει- διαμορφώνουν ένα πλέγμα που δεν προκαλεί αστάθεια και ανησυχία».

«Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με το φαινόμενο των μεγαλοοφειλετών που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα και ταυτόχρονα να κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει μέσα από την αποκατάσταση του πραγματικού ρόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είμαι βέβαιος ότι πρώτοι εσείς θα σπεύσετε να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα όσο αφορά την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και τι πραγματικά συμβαίνει», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός…