Ο «βασιλιάς του γιαουρτιού» αναζητεί τον διάδοχό του

Ο «βασιλιάς του γιαουρτιού» αναζητεί τον διάδοχό του

Ο Χαμντί Ουλουκάγια, ιδρυτής και CEO της Chobani, είναι έτοιμος να παραδώσει το «σκήπτρο» του.

Ο μεγιστάνας του γιαουρτιού, Χαμντί Ουλουκάγια, θέλει να φέρει μια νέα κουλτούρα στην εταιρεία του.

Ο ιδρυτής και CEO της Chobani, της εταιρεία που έκανε μόδα το ελληνικού τύπου γιαούρτι στις ΗΠΑ, αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του εντός του 2015, διατηρώντας ωστόσο τη θέση του προέδρου, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal.

Η διαδοχή του Τούρκου επιχειρηματία φέρεται να αποτελεί έναν από τους όρους μιας πρόσφατης συμφωνίας της Chobani με την επενδυτική εταιρεία TPG τον Απρίλιο του 2014. Με αντάλλαγμα την ένεση ρευστότητας ύψους 750 εκατ. δολαρίων, η τότε υπερχρεωμένη Chobani συμφώνησε να προσλάβει νέο διευθύνοντα σύμβουλο μέσα στο 2015.

Η συμφωνία έδωσε επίσης στην TPG δικαιώματα αγοράς μετοχών του ενός τρίτου του συνολικού αριθμού, καθώς και δύο θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο.

«Η συμφωνία αυτή πραγματοποιήθηκε επειδή η Chobani αναπτύχθηκε πολύ περισσότερο από την ικανότητά του να ηγηθεί, είπε ο κύριος Ουλουκάγια», έγραψε η WSJ. Στο παρελθόν ο Ουλουκάγια είχε εκφράσει ξανά τις ενστάσεις του για την πλήρη μεταστροφή του διοικητικού προφίλ της εταιρείας σε στυγνά επαγγελματικό. «Δεν είχαμε ποτέ τεχνοκρατικού στυλ στελέχη», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του. «Δεν μου άρεσε να ακούω για μάρκετινγκ, γραμμή εφοδιασμού, logistics – τα περισσότερα από αυτά είναι μαλ**ίες».

Όμως αυτά ακριβώς είναι που χρειάζεται η εταιρεία. Οι αναλυτές αναμένουν τον ανώτατο αξιωματούχο της TPG, Κέβιν Μπέρνς, ο οποίος ανέλαβε σημαντικό πόστο στην Chobani το περασμένο φθινόπωρο, να διαδεχθεί τελικά τον Ουλουκάγια στο τιμόνι της εταιρείας.