«Όχι» από ESM για πρόωρη εκταμίευση της δόσης

«Όχι» από ESM για πρόωρη εκταμίευση της δόσης

Ο ESM ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δοθούν χρήματα πριν τη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Φρένο στις προσδοκίες της κυβέρνησης για πρόωρη εκταμίευση ποσού 2 δισ. ευρώ ως μέρος της δόσης των 7 δισ. ευρώ, που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση βάζει ο ESM.

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την υποβολή αιτήματος προς τον ευρωμηχανισμό στήριξης, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο δίμηνο του 2017 πληρώθηκαν μόλις 37,4 εκατ. ευρώ από τους φορείς του Δημοσίου σε ιδιώτες προμηθευτές, την ώρα που τα κρατικά «φέσια» υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο ESM ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δοθούν χρήματα πριν τη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Εκπρόσωπος του Ευρωμηχανισμού, δηλώνει πως «όλες οι εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα του ESM συνδέονται με την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων. Οποιαδήποτε περαιτέρω εκταμίευση, που θα περιλαμβάνει και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Ο «στραγγαλισμός» της αγοράς συνεχίζεται, καθώς η αξιολόγηση φαίνεται πως έχει ακόμη δρόμο προς την ολοκλήρωση, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ. «Βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του δρόμου», υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας όμως πως «αυτό που βλέπω τις τελευταίες εβδομάδες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η επικεφαλής του Ταμείου επισήμανε παράλληλα ότι συνεχίζεται η δουλειά για να αξιολογηθεί αν το ΔΝΤ μπορεί να δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους. «Εξετάζουμε ακόμα με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να διαθέσουμε δάνεια στη χώρα. Δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα», δήλωσε, ενώ διευκρίνισε ότι ο δανεισμός θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών είπε πως συμφωνήθηκαν παραμετρικές μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και παρεμβάσεις ώστε η φορολογία να γίνει πιο δίκαιη. «Δεν ζητάμε περισσότερη λιτότητα. Ζητάμε να εφαρμοστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016. Ζητάμε να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα», είπε και χαρακτήρισε κρίσιμη την επομένη φάση, προσθέτοντας πως «ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».