«Όχι» του Ιράν στην Ευρώπη για εμπόριο χωρίς δολάρια

«Όχι» του Ιράν στην Ευρώπη για εμπόριο χωρίς δολάρια
epa07342038 Iranian President Hassan Rouhani (below, C) speaks to parliament to defend his nomination for the new Health and Medical Education minister Saeed Namaki, during a parliament session in Tehran, Iran, 04 February 2019. Media reported that Iranian parliament approved Namaki as the health and medical education minister. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Η Τεχεράνη απέρριψε την ευρωπαϊκή πρόταση με σκοπό να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς την «ταπεινωτική».

 

Ο ανώτατος δικαστής του Ιράν είπε σήμερα πως η Τεχεράνη δεν θα δεχθεί ποτέ τους «ταπεινωτικούς όρους» που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεξαγωγή εμπορίου με το Ιράν χωρίς τη χρησιμοποίηση του δολαρίου προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Έπειτα από αναβολή και διαπραγμάτευση εννέα μηνών, οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν έναν μηχανισμό περιορισμένων δυνατοτήτων… μόνο για τρόφιμα και φάρμακα», δήλωσε ο Σαντέκ Αμολί-Λαριτζανί, σύμφωνα με το Tasnim.

«Το Ιράν δεν θα δεχθεί ποτέ τους παράξενους και ταπεινωτικούς όρους τους για την ένταξη στην FATF (Ομάδα Ανάληψης Οικονομικής Δράσης) κα τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του.»

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν ανοίξει έναν νέο δίαυλο για διεξαγωγή εμπορίου με το Ιράν χωρίς δολάρια προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις που επανέφεραν οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις.