ΟΔΔΗΧ: Η δυναμική του χρέους είναι πλέον «ξεκάθαρα βιώσιμη»

ΟΔΔΗΧ: Η δυναμική του χρέους είναι πλέον «ξεκάθαρα βιώσιμη»

«Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους».

Μία πρώτη αποτίμηση των μέτρων του Eurogroup επιχειρεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, εκτιμώντας ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που λήφθηκαν, διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Μάλιστα η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση της ΤτΕ και το ΔΝΤ που βάζουν αστερίσκους ως προς το μακροπρόθεσμο σκέλος της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο ΟΔΔΗΧ κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στα μέτρα του χρέους και σημειώνει ότι αυτά διακρίνονται σε:

– Βραχυπρόθεσμα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Eurogroup του Μαΐου του 2016.

– Μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, εφόσον καταστεί αναγκαίο.

– Μακροπρόθεσμα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, εφόσον κριθεί απαραίτητο

Κατά τον ΟΔΔΗΧ, η δυναμική του χρέους είναι πλέον «ξεκάθαρα βιώσιμη», καθώς η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ έως το 2032 -έναντι της πρότερης εκτίμησης για μείωση στο 134% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα περιοριστούν, κατά το ίδιο διάστημα, κατά 2,7% του ΑΕΠ και θα διαμορφωθούν στο 10,6% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.

Μάλιστα, για την περίοδο 2023-2060, αυτές (σ.σ. χρηματοδοτικές ανάγκες) αναμένεται να διατηρηθούν κάτω του 20%, γεγονός το οποίο αποτελεί «κλειδί» για τη βιωσιμότητα. Σημειώνεται ότι με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις, το όριο του 20% θα παραβιαζόταν αρκετά νωρίτερα από το 2060.

«Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους» αποφαίνεται, εν κατακλείδι, ο Οργανισμός, ο οποίος εκτιμά ότι το συνολικό όφελος των νέων μέτρων θα αγγίξει το 30% του ΑΕΠ έως το 2060.