Οδηγίες επιβίωσης στα…. «τοξικά» αφεντικά

Οδηγίες επιβίωσης στα…. «τοξικά» αφεντικά

Η ισχύς εν τη ενώσει, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Δεν είστε οι πρώτοι που πιθανόν να σας συμβαίνει! Όμως, μήπως έχετε πια μπαϊλντήσει με τον προϊστάμενο/η σας, επειδή δεν αναγνωρίζει τον κόπο σας, σας στήνει στις συσκέψεις, αθετεί υποσχέσεις, λέει συχνά ψέματα, δεν κάνει αυτά που υπόσχεται και συχνά-πυκνά σας απειλεί με τα γνωστά «ουδείς αναντικατάστατος» και «υπάρχουν αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια»;

Μην τρέφετε αυταπάτες, τα πράγματα δεν θα γίνουν αίφνης ρόδινα μέσα σε μία ημέρα! Όμως, προτού σκεφτείτε να τα «βροντήξετε» ή να κάνετε παράπονα στους ανωτέρους σας, οι ειδικοί σύμβουλοι έχουν να σας προτείνουν άλλες εναλλακτικές, που δεν θα βάλουν το «κεφάλι» σας στο «ντορβά», κάνοντας «κόλαση» τις ημέρες στο γραφείο.

Διαβάστε ακόμη: Αφεντικό που γκρινιάζει; Πέντε τρόποι για να το αντιμετωπίσετε!

Ένα πρώτο βήμα είναι να ενώσετε τις δυσαρέσκειες και τις δυνάμεις σας με τους υπόλοιπους συναδέλφους σας, λέει ο Μπεν Ντάτνερ, ειδικός στο εταιρικό executive coaching με έδρα τη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του βιβλίου Το παιχνίδι των κατηγοριών: πώς οι κανόνες της επιβράβευσης και των κατηγοριών καθορίζουν την επιτυχία ή την αποτυχία σας.

Εάν η ομάδα καταφέρει να παραμείνει ενωμένη -επισημαίνει- μπορείτε να βάλετε τον προϊστάμενό σας στη… θέση του, έστω και με έμμεσες πιέσεις, π.χ. κοινοποιώντας e-mail υπενθύμισης για την ώρα των συσκέψεων και για την εξέλιξη των στόχων που έχει θέσει στην ομάδα ή αντιμετωπίζοντας τον/την συντονισμένα κατά πρόσωπο, με… τρόπο κι επιχειρήματα κάθε φορά που λέει κι ξε-λέει.

Διαβάστε ακόμη: Δέκα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να λέτε στη δουλειά

Στην τελική, παρατηρεί ο Ντάτνερ, «εάν δεν αντιδράσετε στις επιλογές και στη συμπεριφορά του/της, δεν θα σκεφτεί ποτέ να αλλάξει ρότα, ενώ θα έχει πάτημα να δηλώσει άγνοια για τα όποια προβλήματα, ρίχνοντας με ευκολία αλλού το φταίξιμο, όταν κι εάν ζητήσουν εξηγήσεις οι από πάνω».

Μία επίσης καλή τακτική στο ίδιο πλαίσιο -προτείνει- είναι να μάθετε τι γίνεται στα άλλα τμήματα, έτσι ώστε να διαπιστώσετε εάν τα… «στραβοπατήματα» του/της προϊσταμένου σας είναι μεμονωμένη περίπτωση ή αντίθετα αποτελούν εταιρική «πεπατημένη».

Κι εφόσον εξαντλήσετε χωρίς αποτέλεσμα όλα αυτά τα μέσα, τότε ίσως είναι καιρός -καταλήγει ο Ντάτνερ- να απευθυνθείτε στα ανώτερα στελέχη της εταιρίας. Για καλό και για κακό, πάντως, προτείνει «να έχετε πρώτα συμβουλευτεί έναν δικηγόρο για τις υποχρεώσεις σας κι εκείνες του εργοδότη, καθώς και να έχετε προετοιμάσει τα επόμενα βήματα», για παν ενδεχόμενο, εντός κι εκτός της εταιρίας.