Οδηγός «επιβίωσης» για τη Black Friday 2018: Τί πρέπει να προσέξετε πριν ψωνίσετε

Οδηγός «επιβίωσης» για τη Black Friday 2018: Τί πρέπει να προσέξετε πριν ψωνίσετε

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Black Friday: Ποιοι συμμετέχουν, ποια προϊόντα έχουν την τιμητική τους, πώς ψωνίζουν οι καταναλωτές.

Στις 23 Νοεμβρίου πέφτει φέτος η «Μαύρη Παρασκευή» ή αλλιώς Black Friday του εμπορίου και ήδη οι περισσότεροι καταναλωτές ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν αγορές με σημαντικές εκπτώσεις.

Τα καταστήματα θα προσφέρουν εκπτώσεις που θα αγγίξουν έως και 80%. Στην Ελλάδα, στο θεσμό της Black Friday δεν συμμετέχουν μόνο τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, αλλά σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων. Την περασμένη χρονιά είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο να κατεβάζουν τις τιμές στα προϊόντα τους ελέω Black Friday ακόμη και οι.. φούρνοι, με τα μελομακάρονα σε προσφορά να αποτελούν ελληνική πατέντα της εφαρμογής του θεσμού.

Επίσης, στην Ελλάδα, παρότι η Βlack Friday αφορά μία και μόνο ημέρα, συνήθως ο θεσμός απλώνεται σε τρεις-τέσσερις ημέρες μπρος πίσω από την εν λόγω Παρασκευή.

Χρήσιμες συμβουλές

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παραθέτει μερικές απλές συμβουλές προς τους καταναλωτές:

Διενεργήστε έρευνα αγοράς από τώρα. Εντοπίστε τα προϊόντα που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και σημειώστε την τιμή τους, ώστε να μπορείτε πιο εύκολα να έχετε πραγματική εικόνα του ύψους των εκπτώσεων που θα ανακοινωθούν την Black Friday.

Μην κάνετε βιαστικές αγορές. Αγοράστε αυτά που πραγματικά χρειάζεστε. Κάντε προσεκτική έρευνα αγοράς, συγκρίνοντας τιμές και ποιότητες προϊόντων.

Μην αγοράσετε ένα προϊόν, απλά επειδή είναι σε προσφορά. Μελετήστε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που σας ενδιαφέρει, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις σας. Αναζητήστε κριτικές (reviews) για την ποιότητα του προϊόντος. Αξιολογήστε την τελική τιμή, όχι την έκπτωση.

Αξιοποιήστε το Διαδίκτυο. Χρησιμοποιήστε το Διαδίκτυο, όχι μόνο για πραγματοποίηση αγορών, αλλά και για να εντοπίσετε εναλλακτικά προϊόντα, κριτικές για το προϊόν που σας ενδιαφέρει, καθώς και την τιμή πώλησης του προϊόντος από άλλους προμηθευτές.

Η τιμή δεν πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο. Ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να αγοράσετε κάποιο προϊόν αξίας (πχ. κινητό τηλέφωνο, υπολογιστή), είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την αξιοπιστία και την ποιότητα εξυπηρέτησης του συγκεκριμένου πωλητή. Ρωτήστε άλλους καταναλωτές για τις εμπειρίες τους, όπως για παράδειγμα η ανταπόκριση του πωλητή σε θέματα εγγυήσεων.

Καθορίστε τον προϋπολογισμό σας από πριν. Είναι προφανές ότι την ημέρα του Black Friday θα υπάρξουν αρκετές προσφορές και θα είναι εύκολο να παρασυρθείτε. Καθορίστε από πριν τι χρειάζεστε και το μέγιστο ποσό που θέλετε να διαθέσετε, έχοντας υπόψη τις οικονομικές σας δυνατότητες.

Ενημερωθείτε για την πολιτική επιστροφών του καταστήματος, πριν προβείτε σε αγορά. Να θυμάστε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για αγορές από κατάστημα δεν υπάρχει νομική υποχρέωση και επαφίεται στην πολιτική του κάθε καταστήματος αν θα αποδεχτεί επιστροφές ή αλλαγές. Αυτό προφανώς και δεν ισχύει για αγορές μέσω διαδικτύου, όπου οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης μέχρι και 14 ημέρες μετά την παραλαβή του προϊόντος.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Την παραμονή των μεγαλύτερων εκπτώσεων του έτους – «Black Friday 2018», οι αναλυτές του Picodi.com πραγματοποίησαν μία έρευνα. Στην έρευνα αυτή που διοργανώθηκε φέτος στις 25-31 Οκτωβρίου, έλαβαν μέρος οι λάτρεις των προσφορών και ψώνιων μέσω διαδικτύου. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν τι μπορείτε να περιμένετε από τη φετινή έκδοση του Black Friday.

Το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα επωφεληθεί από τις εκπτώσεις που προσφέρονται κατά τη διάρκεια του Black Friday. Αυτό το αποτέλεσμα είναι το επακόλουθο των τελευταίων χρόνων, όπου στο τέλος Νοεμβρίου μπορούσατε να αποκτήσετε ρούχα, ηλεκτρονικά ή παπούτσια σε πολύ ελκυστικές τιμές. Η αύξηση του ενδιαφέροντος για το Black Friday επηρεάζεται επίσης από πολυάριθμες δραστηριότητες μάρκετινγκ που πραγματοποιούνται τόσο από γνωστές, μεγάλες εταιρείες όσο και από τους μικρότερους λιανοπωλητές.

Μια άλλη πτυχή του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για το Black Friday είναι το γεγονός ότι το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε πως εξοικονομεί χρήματα ειδικά για τα Black Friday ψώνια. Το 6% είναι πρόθυμοι να πάρουν το αγαπημένο τους προϊόν σε δόσεις, ενώ το υπόλοιπα 17% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα για να μπορέσει να κάνει μεγαλύτερα ψώνια.

Οι εκπτώσεις του Black Friday είναι ψεύτικες;

Κάθε χρόνο αμέσως μετά το Black Friday εμφανίζονται νέα πως οι εκπτώσεις ήταν μηδαμινές και υπήρχαν αποκλειστικά για σκοπούς μάρκετινγκ. Παρ’όλα αυτά το 71% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μπορούσε να βρει πραγματικές εκπτώσεις στην τεράστια γκάμα των προσφορών Black Friday. Μονάχα το 29% θεώρησε ότι οι προσφορές και οι εκπτώσεις δεν είναι αληθινές και δεν αξίζουν τον κόπο. Σύμφωνα με τις περσινές στατιστικές του Picodi το μέσο ποσοστό έκπτωσης στα καταστήματα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Μαύρης Παρασκευής έφτασε το 53%.

Ποια καταστήματα συμμετέχουν στη Black Friday 2018

Public

Γερμανός

Κωτσόβολος

Πλαίσιο

Athens Metro Mall

GAP

Intersport

JYSK

Koolfly.gr

McArthur Glen

Media Markt

Notos

Oysho

Porcelana

Prince Oliver

RiverWest

Smart Park