Οδικός χάρτης για τον έλεγχο των πυρηνικών του Ιράν

Οδικός χάρτης για τον έλεγχο των πυρηνικών του Ιράν

Πληροφορίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα θα δώσει η Τεχεράνη στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ.

Σε συμφωνία για τα στάδια ελέγχου των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης κατέληξαν σήμερα το Ιράν και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, το Ιράν θα προσφέρει στην ΙΑΕΑ πληροφορίες για ερευνητικούς αντιδραστήρες που τυχόν θα κατασκευάσει στο μέλλον, πληροφορίες που αφορούν στην ταυτοποίηση των 16 τοποθεσιών που έχουν επιλεγεί για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και θα δώσει διευκρινίσεις για προηγούμενες αναφορές του σχετικά με τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου. Ακόμη, το Ιράν θα προσφέρει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ «ελεγχόμενη πρόσβαση» σε ένα ορυχείο ουρανίου και στο εργοστάσιο βαρέως ύδατος του Αράκ.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο και τον επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, μία ημέρα αφού το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στη Γενεύη.

Η ΙΑΕΑ και το Ιράν συμφώνησαν να «ενισχύσουν τη συνεργασία και τον διάλογο με στόχο να διασφαλιστεί η αποκλειστικά ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Προβλέπεται ότι η συνεργασία του Ιράν θα περιλαμβάνει την παροχή προς την ΙΑΕΑ εγκαίρως πληροφοριών σχετικά με τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων διαφάνειας», αναφέρει μια κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών που διανεμήθηκε στη Βιέννη.

Οι επιθεωρήσεις αυτές αποτελούν την πρώτη φάση του οδικού χάρτη που θα διαρκέσει τρεις μήνες.

Διαβάστε ακόμη: Πυρηνικές κεφαλές made in Πακιστάν