«Οφθαλμός»: Ένα νέο κατάστημα «κόσμημα» στην καρδιά της Αθήνας

«Οφθαλμός»: Ένα νέο κατάστημα «κόσμημα» στην καρδιά της Αθήνας

Ο Θανάσης Μπίρλης μιλά για τη νέα επένδυση στη Στοά Νικολούδη.

Ένα κατάστημα  οπτικών  που αποτελεί «κόσμημα» στην καρδιά της Αθήνας, μολονότι μετρά μόλις δύο μήνες ζωής, έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για τους λάτρεις των οπτικών ειδών. Ο λόγος για το νέο κατάστημα «Οφθαλμός» που άνοιξε τις πύλες του στη Στοά Νικολούδη (Πανεπιστημίου 41) βάζοντας τη δική του πινελιά  – και κυριολεκτικά και μεταφορικά – στην ευρύτερη περιοχή.

«Η στοά είχε ξεχαστεί και τώρα έχει έρθει η στιγμή που ο κόσμος την ανακαλύπτει ξανά. Έχει αισθητική, είναι σύγχρονη και διαθέτει αυστηρούς κανόνες λειτουργίας. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε τα ΕΣΠΑ για να προχωρήσουμε σε αυτή την επένδυση. Όταν όμως είδαμε ότι δεν γινόταν τίποτα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε το project μόνοι μας. Πιστέψαμε πολύ στην ανάπλαση του κέντρου» λέει στο fortunegreece.com ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων «Οφθαλμός», Θανάσης Μπίρλης.

Για την επένδυση χρειάστηκαν 150.000 ευρώ και βασικό κίνητρο για την υλοποίηση του καταστήματος ήταν αδιαμφισβήτητα  η ολική ανακαίνιση της στοάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κατάστημα,  που λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως και τις 18:00 μ.μ., και το Σάββατο μέχρι τις 14:00 μ.μ., η Τέχνη είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα, αφού σε κάθε γωνιά φιλοξενείται και από ένα έργο τέχνης του κ. Μπίρλη, ο οποίος εκτός από οπτικός είναι και εικαστικός!

Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις. Το τελευταίο διάστημα αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση των υλικών κατασκευής των σκελετών οράσεως, έχει δημιουργήσει σειρά εντόμων, η οποία φιλοξενείται στο πωλητήριο του μουσείου Μπενάκη, ενώ παράλληλα αυτή την περίοδο ζωγραφίζει πίνακες με θέμα τη θάλασσα και τον Καββαδία. «Η σειρά ονομάζεται «Memories» και θα φιλοξενηθεί σε έκθεση ζωγραφικής που θα λάβει χώρα στη Τζια μεταξύ 14 και 31 Ιουλίου στη Μαρίνα Κέας Gallery. Κάθε πίνακας εμπεριέχει και ένα ρολόι το οποίο κρύβει μια πραγματική ιστορία για τη ζωή του κατόχου του».

Πρωτοπόρος σε προβλήματα χαμηλής όρασης και βαρηκοΐας.

Το πρώτο κατάστημα «Οφθαλμός» έκανε την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά το 1996 στην περιοχή της Γλυφάδας και έκτοτε ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σε 25, μεταξύ των οποίων κάποια ιδιόκτητα και κάποια άλλα franchise. Το στοιχείο όμως που κάνει τα καταστήματα «Οφθαλμός» να ξεχωρίζουν από τους ανταγωνιστές τους δεν είναι μόνο η διαχρονική τους πορεία, αλλά και το γεγονός ότι στο εσωτερικό τους λειτουργούν παράλληλα κέντρα βοηθημάτων χαμηλής όρασης για άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Επιπρόσθετα, την τελευταία οχταετία η εταιρεία έχει μπει δυναμικά και στο κομμάτι των ακουστικών βαρηκοΐας.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπίρλης όταν μιλάμε για προβλήματα χαμηλής όρασης εννοούμε την εκφύλιση του κεντρικού νεύρου που μπορεί να προκληθεί από παθολογικά αίτια, από εγκεφαλικό ή ακόμη και από την ύπαρξη διαβήτη. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής βλέπει μόνο περιφερειακά και δυσκολεύεται να κάνει απλά καθημερινά πράγματα – από το να διαβάσει ένα βιβλίο, μέχρι να ξυριστεί και να παρακολουθήσει τηλεόραση – τα οποία έχουν αντίκτυπο τόσο στην αυτονομία του όσο και στην ψυχολογία του.

Πανευρωπαϊκά τα κρούσματα βαρηκοΐας και χαμηλής όρασης αντιστοιχούν στο 5% του πληθυσμού, ποσοστό το οποίο δυστυχώς χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Εκείνο που επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι η βαρηκοΐα και η χαμηλή όραση μπορούν να αποτελέσουν πηγή σοβαρότερων προβλημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Μπίρλη οι άνθρωποι που δεν ακούν ή δεν βλέπουν καλά, αποξενώνονται και προοδευτικά προσβάλλονται από άνοια και βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πολύ υψηλό κόστος διαχείρισης του προβλήματος.

Αυτό το κενό στην αγορά επιχειρεί να καλύψει ο «Οφθαλμός», που δρα ως  αποκλειστικός αντιπρόσωπος δύο εκ των  καλύτερων οίκων του εξωτερικού , έναν γερμανικό και έναν σουηδικό, γνωστών για την  πολυετή εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων χαμηλής όρασης. Εξειδικευμένα κέντρα υπάρχουν στη Γλυφάδα, την Αγία Παρασκευή, το Παγκράτι, στην Πάτρα αλλά και στην Κόρινθο. Η θεραπεία περιλαμβάνει ενέσεις που σταματούν την εσωτερική αιμορραγία του οπτικού νεύρου, το οποίο μεγεθύνεται χάρη στη χρήση των κατάλληλων συστημάτων. Μέσα σε τρία ραντεβού ο ειδικός είναι σε θέση να διαγνώσει το μέγεθος του προβλήματος αλλά και το ποσοστό θεραπείας που επιδέχεται.

«Όχι εκπτώσεις στην ποιότητα των γυαλιών ηλίου».

Αναφερόμενος στα γυαλιά ηλίου ο κ. Μπίρλης μιλά για τα κακής ποιότητας προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία στο «βωμό» της χαμηλής τιμής, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως όταν αγοράζουμε γυαλιά ηλίου, το βάρος πρέπει να πέφτει στην ποιότητα των φακών και στα απαραίτητα ιατρικά φίλτρα που ταιριάζουν στο περιβάλλον που ζούμε. Άλλα γυαλιά θα χρειαστεί ένας σκιέρ και άλλα κάποιος που κινείται σε καθημερινή βάση στην πόλη.

«Δυστυχώς κυκλοφορούν πλήθος ευτελών προϊόντων που καταστρέφουν τα μάτια. Ο καταναλωτής στην πραγματικότητα «παίρνει καρκίνο» για τα μάτια και όχι γυαλιά. Προξενούν 100% πρόβλημα αφού δεν διαθέτουν καν φίλτρα UVA» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπίρλης, προσθέτοντας πως απόρροια αυτής της πρακτικής είναι να υπάρχουν χιλιάδες κατεστραμμένα μάτια που με την σωστή φροντίδα δεν θα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο.

Αυτό το διάστημα διεξάγονται συζητήσεις με το ΕΒΕΑ και τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών για την πάταξη του παραεμπορίου από τους πλανόδιους πωλητές που πλήττουν τόσο το κράτος όσο και τους επαγγελματίες του κλάδου των οπτικών. « Η εν λόγω παραοικονομία, εκτός από την εισφοροδιαφυγή με την οποία συνδέεται, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των καταναλωτών. Προϊόντα αξίας ενός δολαρίου «βαφτίζονται» με επώνυμα brands και πωλούνται από 10 έως και 95 ευρώ, όχι μόνο στο δρόμο, αλλά και σε αρκετά τουριστικά καταστήματα» καταλήγει.