Oι «πλάτες» Ερντογάν για τη «Μεγάλη Αλβανία» και ο διαμελισμός των Σκοπίων

Oι «πλάτες» Ερντογάν για τη «Μεγάλη Αλβανία» και ο διαμελισμός των Σκοπίων

Πώς ο Ταγίπ Ερντογάν διείσδυσε στα Σκόπια: Οι σχέσεις με Ιβανόφ και τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ.

Ένα από τα επιχειρήματα που ακούγονται υπέρ της λύσης στο Σκοπιανό, είναι οι βλέψεις που έχουν οι Τούρκοι στα Βαλκάνια και ειδικά στα Σκόπια. Διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι μια λύση τώρα θα εντάξει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και θα «κόψει τη φόρα» στα σχέδια Ερντογάν να δημιουργήσει μια «δεύτερη Τουρκία» στις ακτές της Αδριατικής.

Ο Τούρκος πρόεδρος  έχει καταφέρει να διεισδύσει στη γειτονική χώρα και φρόντισε με επισκέψεις του στην ΠΓΔΜ να δηλώσει τη στήριξη του και να κατακρίνει τη στάση της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν στη Καθημερινή ο Αλόν Μπεν-Μεϊρ, καθηγητής και senior fellow στο Center for Global Affairs του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, και η Αρμπάνα Τζάρα, ερευνητική δημοσιογράφος με έδρα το Κόσοβο, ο Ερντογάν θεωρείται ο ο πραγματικός ηγέτης των Αλβανών της ΠΓΔΜ.

«Ο Ερντογάν έχει καταφέρει να επηρεάσει την πλειοψηφία των Αλβανών στη χώρα, πολλοί από τους οποίους τον θεωρούν ως τον μόνο ηγέτη που πραγματικά εμπιστεύονται. Εδώ και πάνω από μία δεκαετία, ο Ερντογάν έχει επενδύσει μεγάλα ποσά για να διευρύνει την επιρροή του στις τάξεις της αλαβανόφωνης μειονότητας. Έχει χτίσει και τουρκικά σχολεία, έχει χρηματοδοτήσει ΜΜΕ, θρησκευτικές οργανώσεις, ακόμα και πολιτικά κόμματα που ελέγχονται απευθείας από στενούς του συνεργάτες και που έχουν αυξήσει θεαματικά την επιρροή του. Όπως τολμήσει να επικρίνει τον Τούρκο πρόεδρο ή να αναδείξει τις φιλοδοξίες του στην ΠΓΔΜ μπαίνει στο στόχαστρο των διαδικτυακών ταξιαρχιών του, που τον κατηγορούν ως προδότη ή ισλαμοφοβικό» αναφέρουν.

Ο Ερντογάν σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Ιβανόφ, ο οποίος είναι κατά της συμφωνίας, είχε δηλώσει:«Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”». Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στην διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος , τονίζοντας ότι, πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη «Μακεδονία».

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα στενές. Η Τουρκία αναγνώρισε το γειτονικό μας κράτος τον Φεβρουάριο του 1992 και αποτέλεσε και μια από τις πρώτες χώρες που ίδρυσαν Πρεσβεία στην ΠΓΔΜ.

Ο στρατός των Σκοπίων εκπαιδεύεται στην Τουρκία, ενώ σε πρόσφατες εορταστικές εκδηλώσεις αυτό που τράβηξε την προσοχή των αναλυτών ήταν στρατιωτικά οχήματα που δωρίσθηκαν από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στον στρατό της πΓΔΜ.

Ο ρόλος της Τουρκίας στα Σκόπια φαίνεται να αναβαθμίζεται συνεχώς, σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδα, τα τελευταία χρόνια.

Σημαντικό όχημα για την διείσδυση της Άγκυρας στα Σκόπια είναι η αναγνωρισμένη τουρκική μειονότητα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 αριθμεί 80.000 μέλη (4% του πληθυσμού). Οι χρηματοδοτήσεις προς τη μειονότητα παρέχονται κυρίως μέσω του τουρκικού Ιδρύματος Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKΑ) το οποίο, μεταξύ άλλων, κατασκευάζει σχολεία εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, συντηρεί οθωμανικά μνημεία και τζαμιά, χορηγεί κρατικές υποτροφίες σε απόρους μαθητές τουρκικής και αλβανικής καταγωγής αλλά και σε Τορμπέσηδες.

«Ναι» Ερντογάν σε Μεγάλη Αλβανία

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε αρχές Ιανουαρίου στο Arnavud Agency Express, έδωσε γραμμή στον αλβανικό εθνικισμό να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι «οι Αλβανοί θα πρέπει πρώτα να ενοποιήσουν τα εδάφη τους και μετά να ενταχθούν στην Ε.Ε.».

Ως «ενοποίηση εδαφών» εννοείται η «Μεγάλη Αλβανία», η οποία απεικονίζεται στον χάρτη όχι μόνο με την ένωση Αλβανίας – Κοσόβου αλλά και της βορειοδυτικής ΠΓΔΜ, της λεγόμενης «Ιλλυρίδας», μέρος του Μαυροβουνίου και της Κοιλάδας του Πρέσεβο στη νότια Σερβία.

Να μην ξεχνάμε ότι οι Αλβανοί εθνικιστές διεκδικούν από τη χώρα μας, στον ίδιο «μεγάλο χάρτη» τους, τη Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα εγείροντας και από επίσημα χείλη το ανύπαρκτο για την Ελλάδα θέμα των «τσάμηδων».

Ο Τούρκος Πρόεδρος όμως δεν περιορίζει την υποστήριξή του στον αλβανικό αλυτρωτισμό. Απλώνει τα φτερά του και πάνω από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη για να βάλει από κάτω τους Βοσνιακούς, δηλαδή τους Σλάβους μουσουλμάνους.
Σύμφωνα με το Shigjeta.net, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «οι Αλβανοί και οι Βοσνιακοί είναι σύμμαχοι της Τουρκίας και το τούρκικο κράτος θα τους στηρίξει σε κάθε επίπεδο.