ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου στη Συρία και από τις δύο πλευρές

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου στη Συρία και από τις δύο πλευρές

Έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ περιγράφει με μελανά χρώματα τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και αποδίδει ευθύνες τόσο στο καθεστώς Άσαντ όσο και στην αντιπολίτευση.

Η ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία δημοσίευσε σήμερα την τελευταία έκθεσή της σχετικά με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Συρία και το πόρισμα είναι καταδικαστικό τόσο για το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, όσο και για τις ομάδες των ανταρτών που δρουν ανεξέλεγκτα στο σύνολο της χώρας και συχνά έχοντας τη στήριξη της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής, η οποία αφορά την περίοδο από τις 15 Μαΐου ως τις 15 Ιουλίου, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει αμάχους, έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία κι έχουν διαπράξει κι άλλα εγκλήματα πολέμου στις ευρείας κλίμακας επιθέσεις που εξαπολύουν τους τελευταίους μήνες για την ανακατάληψη πόλεων.

Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένων των ισλαμιστών ξένων μαχητών, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, εκτελέσεις, ομηρίες και βομβαρδισμούς κατοικημένων συνοικιών.

«Αυτοί που προέβησαν σε αυτές τις παραβιάσεις και τα εγκλήματα, απ’ όλες τις πλευρές, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Δεν φοβούνται ότι θα λογοδοτήσουν. Είναι επιτακτική η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη», αναφέρεται στην έκθεση, που κατηγορεί και τις δύο πλευρές μεταξύ άλλων για βιασμούς και βασανιστήρια.

Από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 4.250.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ακόμη πως 200.000 άνθρωποι ζούνε χωρίς καθαρό νερό, ενώ δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν σταματήσει το σχολείο – 3.000 σχολικά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς.

Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα: «Ναι» στη διπλωματία…με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέτασαν ακόμη και καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, οι οποίες όπως διευκρίνισαν, προέρχονταν «κυρίως από τις κυβερνητικές δυνάμεις».

«Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που επί του παρόντος έχουμε στη διάθεσή μας, δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε συμπέρασμα σχετικά με τους χημικούς παράγοντες που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί, τον τρόπο με τον οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί και την ταυτότητα εκείνων που τους χρησιμοποίησαν. Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρει η έκθεση.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της, η πρόσβαση στη Συρία δεν έχει επιτραπεί στην 20μελή ομάδα. Για να συντάξουν την 11η έκθεσή τους μέσα σε δύο χρόνια, οι εμπειρογνώμονες πραγματοποίησαν 258 συνεντεύξεις με πρόσφυγες, με άτομα που αυτομόλησαν και με άλλα πρόσωπα στη γύρω περιοχή και στη Γενεύη, ακόμη και μέσω Skype.

Η έκθεση κάνει έκκληση για την εύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον εμφύλιο στη Συρία και καλεί τα άλλα κράτη να «σταματήσουν τις παραδόσεις όπλων, δεδομένου του σαφούς κινδύνου για την χρήση τους στη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου».

Διαβάστε ακόμη: «Win-win» διπλωματικό παιχνίδι για τη Συρία