ΟΗΕ: Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ανησυχητικού «κατακερματισμού»

ΟΗΕ: Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ανησυχητικού «κατακερματισμού»
epa07314875 United Nations Secretary General Antonio Guterres attends a plenary session at the 49th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 24 January 2019. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic 'Globalization 4.0' from 22 - 25 January 2019. EPA/LAURENT GILLIERON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για μία χαοτική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στην «καταστροφή» έκανε λόγο ο Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα του Νταβός.

Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ανησυχητικού «κατακερματισμού» εξαιτίας κυρίως των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, δήλωσε σήμερα στο Νταβός ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η σχέση μεταξύ των τριών κύριων παγκόσμιων δυνάμεων, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, δεν είχε λειτουργήσει ποτέ τόσο άσχημα όσο σήμερα», είπε στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση «λίγο χαοτική».

«Οι σχέσεις δύναμης είναι όλο και λιγότερο σαφείς», πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση για την προάσπιση της αρχής της πολυμέρειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε μια εμπορική αντιπαράθεση με αβέβαιη έκβαση. Και οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα μοιάζουν να εντείνονται μέρα τη μέρα, από τις υποψίες για ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές μέχρι πιο πρόσφατα με την κατηγορία για «ανάμιξη» που εξαπέλυσε το Κρεμλίνο εναντίον δυτικών χωρών στην κρίση στη Βενεζουέλα.

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα προβλήματα αποκτούν όλο και περισσότερες πτυχές και οι απαντήσεις επίσης», είπε ο Γκουτέρες. «Αν αυτή η τάση δεν αντιστραφεί, βαδίζουμε στην καταστροφή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP