ΟΗΕ: Πιθανό «έγκλημα πολέμου» η κατάρριψη του Boeing της Malaysian

ΟΗΕ: Πιθανό «έγκλημα πολέμου» η κατάρριψη του Boeing της Malaysian

Για «αδιανόητη πολεμική ενέργεια» κάνει λόγο η Κάρλα ντελ Πόντε - Ξεπέρασαν τους 1.100 οι νεκροί των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

«Αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεδομένων των συνθηκών, μπορεί να αντιστοιχεί σε έγκλημα πολέμου», δήλωσε σήμερα για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines από πύραυλο σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι.

«Θα γίνουν τα πάντα ώστε οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας, όποιοι και αν είναι, να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε ακόμη η Πιλάι, τονίζοντας πως «είναι επιτακτική η ανάγκη για τη διεξαγωγή μίας ταχείας, διεξοδικής , αποτελεσματικής και ανεξάρτητης έρευνας για το συμβάν».

«Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου. Πρόκειται για αδιανόητη πολεμική ενέργεια, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είναι απολύτως αναγκαία η διεξαγωγή έρευνας και κυρίως η προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη”, δήλωσε στο ελβετικό ραδιόφωνο από την πλευρά της η Κάρλα ντελ Πόντε, πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα, σήμερα μέλος της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ καταγγέλλει σε έκθεσή του τη χρησιμοποίηση, από τους φιλορώσους αυτονομιστές και από τις ουκρανικές δυνάμεις, βαρέων όπλων εντός των κατοικημένων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, 1.129 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.442 έχουν τραυματισθεί από τα μέσα του Απριλίου, δηλαδή από την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» του ουκρανικού στρατού, κατά τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις κοντά στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους, αναγκάζοντας τους διεθνείς ειδικούς να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους να μεταβούν στο σημείο προκειμένου να διεξάγουν έρευνες.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι τα μέλη του που ταξίδευαν μαζί με Αυστραλούς και Ολλανδούς ειδικούς αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ντονέτσκ για «λόγους ασφαλείας».

Ο ηγέτης των ανταρτών Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ντονέτσκ ότι οι αυτονομιστές που συνόδευαν την ομάδα των ειδικών στο σημείο της συντριβής βρέθηκαν μπροστά σε μάχες και γύρισαν πίσω.

Νωρίτερα σήμερα, οι ολλανδικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει ότι οι ιατροδικαστές και αστυνομικοί από την Ολλανδία και την Αυστραλία που ήθελαν να μεταβούν στο σημείο της συντριβής είχαν αναγκαστεί να επιστρέψουν καθώς ακούγονταν «εκρήξεις» σε κοντινό σημείο.

Ο στρατός εισήλθε σε πόλεις πλησίον του τόπου της συντριβής
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι εισήλθαν σε πολλές πόλεις που τελούσαν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών και οι οποίες βρίσκονται κοντά στο σημείο της συντριβής του Μπόινγκ των Malaysia Airlines, ενώ ανέκτησαν τον έλεγχο ενός στρατηγικής σημασίας λόφου που βρίσκεται σε κοντινό σημείο.

Οι στρατιώτες εισήλθαν στις πόλεις Σαχτάρσκ και Τόρεζ, στο ανατολικό Ντονέτσκ και ανέκτησαν τον έλεγχο του λόφου Σαβούρ-Μογκουίλα διευκρίνισαν οι ουκρανικές δυνάμεις σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσαν. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν επίσης στο Σνιτζνέ, σε κοντινή απόσταση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο λόφος «Σαβούρ Μογκουίλα συνιστά ένα στρατηγικής σημασίας ύψωμα στα σύνορα των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και εκείνου του Ροστόφ στη Ρωσία, απ’ όπου οι τρομοκράτες βάλλουν εναντίον των Ουκρανών στρατιωτών και κάποιων χωριών, κυρίως του Μαρινίβκα» υπογράμμισε η ουκρανική προεδρία σε μία χωριστή ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίσει εάν ενδεχομένως υπάρχουν θύματα.

Βόρεια του Ντονέτσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις επίσης ανέφεραν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Ντεμπαλτσέβε και ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία με στόχο την «απελευθέρωση» του προπυργίου των ανταρτών Γκορλίβκα.

Επίσης ανέφεραν ότι εισήλθαν στην πόλη Λουτουγκινέ στην περιοχή του Λουχάνσκ.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ρωσία πετά το «μπαλάκι» στις ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία

ΗΠΑ: «Yπαίτιος» ο Πούτιν για την κατάρριψη της πτήσης MH17

Εικασίες μεταφοράς όπλων από τη Ρωσία στους φιλορώσους Ουκρανούς

«Απογείωση» φόβου, «συντριβή» εμπιστοσύνης