Όλα όσα δεν μπορούν να κάνουν οι γυναίκες σήμερα στη Σαουδική Αραβία

Όλα όσα δεν μπορούν να κάνουν οι γυναίκες σήμερα στη Σαουδική Αραβία

Ποιούς περιορισμούς έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες στη χώρα.

Μια «ιστορική» απόφαση ανακοινώθηκε στη Σαουδική Αραβία: Η μοναδική χώρα του κόσμου η οποία απαγόρευε ακόμα στις γυναίκες να οδηγούν θα τους δώσει εντέλει τη δυνατότητα να πάρουν το τιμόνι στα χέρια τους το 2018, ορίζει βασιλικό διάταγμα που έδωσε στη δημοσιότητα το παλάτι.

Παρόλο που η έχει σημειώσει κάποια πρόοδο προς την ισότητα των φύλων τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να θεωρείται ως μία από τις χειρότερες χώρες του κόσμου για τις γυναίκες. Ακόμη και χωρίς την απαγόρευση της οδήγησης, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ποικίλα εμπόδια – τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα – για να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή.

Εδώ είναι μερικοί από τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία:

Γάμος ή διαζύγιο

Οι γυναίκες χρειάζονται άδεια από έναν αρσενικό κηδεμόνα για να παντρευτούν ή να χωρίσουν έναν άνδρα.

 

Πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία πρέπει γενικά να λάβουν άδεια από τον αρσενικό κηδεμόνα τους πριν λάβουν κάποια θεραπεία, αλλά οι απαιτήσεις αυτές ποικίλλουν μεταξύ των νοσοκομείων.

Ορισμένα νοσοκομεία δεν χρειάζονται άδεια κηδεμόνα για οποιαδήποτε διαδικασία, ενώ άλλα – ειδικά δημόσια νοσοκομεία – απαιτούν την επιμέλεια ενός κηδεμόνα για να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε μορφή χειρουργικής επέμβασης.

Εργασία

Οι τυπικοί περιορισμοί στη γυναικεία εργασία έχουν αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό – σχεδόν το 16% του εργατικού δυναμικού στη Σαουδική Αραβία είναι γυναίκες. Ωστόσο, ορισμένοι εργοδότες εξακολουθούν να απαιτούν από τις γυναίκες να λαμβάνουν την άδεια εργασίας των κηδεμόνων τους.

Ενδυμασία

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να φορούν abayas – χαλαρές ρόμπες – σε δημόσιους χώρους όπου θα συναντήσουν άνδρες. Όσες όμως δεν είναι μουσουλμάνες μπορούν επίσης να κυκλοφορούν χωρίς αυτή την ενδυμασία, όπως έκαναν άλλωστε και οι πρώτες κυρίες Μελάνια Τραμπ και Μισέλ Ομπάμα.

 

Κατάθεση σε δικαστήριο

Οι γυναίκες επιτρέπεται να καταθέσουν ενώπιον δικαστηρίου, αλλά η μαρτυρία τους αξίζει μόνο το ήμισυ των ανδρών και είναι ισοδύναμη με εκείνη ενός ανηλίκου.

Κληρονομιά

Στις κόρες δίνονται μόνο τα μισά από αυτά που μπορούν να κληρονομήσουν οι γιοι, λόγω των νόμων περί κληρονομίας της Σαρία.

Ο διαχωρισμός των δυο φύλων

Οι γυναίκες διαχωρίζονται από τους άνδρες σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, των χώρων εργασίας και άλλων δημόσιων χώρων.