Όλα όσα είδαμε στο event της Apple για τα νέα της προϊόντα

Όλα όσα είδαμε στο event της Apple για τα νέα της προϊόντα
Apple CEO TIm Cook speaks about Apple TV during an Apple media event in San Francisco, California, September 9, 2015. Reuters/Beck Diefenbach - RTSCYF

Siri στα Mac, νέο iOS κι άλλες προσθήκες στη συλλογή της παρουσίασε η Apple στο κοινό της.

Τη Δευτέρα, η εταιρεία ανακοίνωσε έναν αριθμό νέων αναβαθμίσεων στα διάφορα λειτουργικά της συστήματα που συνοδεύουν τα Mac, iPhone, iPad, Apple TV και Apple Watch της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ ξεκίνησε το event στο Σαν Φρανσίσκο με ένα λεπτό σιγής για τα θύματα της επίθεσης στο Ορλάντο, την οποία ο Κουκ χαρακτήρισε «ασυνείδητη πράξη τρομοκρατίας και μίσους».

Το μεγάλο θέμα της ημέρας ήταν η χαλάρωση του ελέγχου πάνω στα αγαπημένα εργαλεία της εταιρείας (Siri, Messages, Maps) που επιτρέπει στους developers να ενσωματώσουν τις δικές τους προσθήκες.

Ύστερα από πέντε χρόνια, η Siri διατίθεται επιτέλους στους developers, μια κίνηση που είναι αναγκαία για να μπορέσει το συγκεκριμένο εργαλείο να παρακολουθήσει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό των έξυπνων βοηθών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ζητήσεις από τη Siri να καλέσει ένα όχημα Uber, να παραγγείλει φαί, ή να στείλει χρήματα σε έναν φίλο με εφαρμογές τρίτων μερών.

Επίσης, η Siri ενσωματώνεται στα Mac. Πρόκειται για την ίδια ακριβώς εφαρμογή των iOS, αλλά μπορεί να επιτελέσει κι άλλες λειτουργίες όπως π.χ. να βρει αρχεία ή να αποθηκεύσει αναζητήσεις.

Όσο για το λειτουργικό σύστημα του Mac, ύστερα από 15 χρόνια μετονομάζεται από OS X σε macOS ή Sierra. Μπορείτε να ξεκλειδώσετε ένα Mac απλώς φορώντας το Apple Watch σας, ενώ το Apple Pay είναι διαθέσιμο προς χρήση και σε πλοηγό web.

Η εφαρμογή Apple Messages αποκτά λειτουργίες που παραπέμπουν στο Snapchat. Τα emoji θα εμφανίζονται τρεις φορές μεγαλύτερα ενώ θα μπορείτε να βλέπετε και τις λέξεις του μηνύματός σας που μπορούν να αντικατασταθούν από emoji. Όπως είπε και ο παρουσιαστής Κρεγκ Φεντερίτσι, «τα παιδιά του μέλλοντος δεν θα καταλαβαίνουν γρι αγγλικά».

Η εταιρεία ανοίγει και την εφαρμογή Messages στους developers, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν στις εφαρμογές μηνυμάτων ενώ το Skype και το Facebook Messenger προσθέτουν συνεχώς νέες λειτουργίες.

Η εφαρμογή Apple Photos προσπαθεί, απ’ την άλλη, να μοιάσει στην Google Photos, με νέες αυτοματοποιημένες λειτουργίες. Προστίθεται πρόβλεψη εντοπισμού προσώπου, ώστε να μπορείτε να βλέπετε όλες τις φωτογραφίες ενός συγκεκριμένου ατόμου με μία μόνο κίνηση. Και αντί να βλέπετε τις φωτογραφίες με χρονολογική σειρά, μόνο, μπορείτε να τις βλέπετε βάσει συγκεκριμένων γεγονότων ή εκδηλώσεων.

Όσον αφορά την Apple TV και τη νέα εκδοχή του λειτουργικού tvOS, καθίσταται ευκολότερη η είσοδος στην εφαρμογή καθώς δεν χρειάζεται να εισέρχεστε σε κάθε app του δικτύου σας ξεχωριστά. Απλώς βάζετε μια φορά το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας, και έχετε πρόσβαση από παντού.

Περνώντας στο λειτουργικό iOS 10, πλέον είναι δυνατή η μετατροπή των προφορικών μηνυμάτων στον τηλεφωνητή σας σε γραπτό κείμενο, ώστε να μη χρειάζεται να ακούτε έναν άνθρωπο να μιλάει. Επιπλέον, η εκ νέου σχεδιασμένη εφαρμογή Maps διατίθεται κι αυτή στους developers ώστε να είναι ευκολότερη η ενσωμάτωση υπηρεσιών όπως η Uber και η OpenTable. Προστέθηκε, επίσης, και μια νέα app με το όνομα Home, για τον έλεγχο έξυπνων οικιακών συσκευών.

Τέλος, η Apple αποφάσισε να δώσει νέα ώθηση στη συνδρομητική υπηρεσία streaming μουσικής Apple Music, απλοποιώντας την εμφάνιση και δίνοντας πλέον στον χρήστη τη δυνατότητα να βλέπει ποια τραγούδια βρίσκονται στη συσκευή και ποια στο cloud. Κι αν θέλετε να τραγουδήσετε κι εσείς αλλά δεν ξέρετε τα λόγια, υπάρχει και ενσωματωμένο εργαλείο εύρεσης στίχων.