Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα φετινά βραβεία Emmy

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα φετινά βραβεία Emmy
epa07007068 A giant Emmy award statue is placed in front of the Microsoft Theater where the arrivals for the 2018 Creative Arts Emmy Awards will take place in Los Angeles, California, USA, 08 September 2018. The Creative Arts Emmy Awards honor excellence in Television technical categories such as makeup, casting direction, costume design, editing and cinematography. The 70th Primetime Emmy Awards Ceremony will take place on 17 September 2018. EPA/NINA PROMMER

Το κοινό αναμένεται να παρακολουθήσει φέτος μια ανελέητη μονομαχία μεταξύ του HBO και του Netflix.

Τα βραβεία Emmy που θα απονεμηθούν απόψε στο Microsoft Theater του Λος Άντζελες θεωρούνται τα Όσκαρ της αμερικανικής τηλεόρασης. Το κοινό αναμένεται να παρακολουθήσει φέτος μια ανελέητη μονομαχία μεταξύ του δικτύου HBO, με πρώτη και καλύτερη τη διάσημη σειρά «Game of Thrones», και της συνδρομητικής διαδικτυακής ψυχαγωγικής υπηρεσίας Netflix.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά στοιχεία και τάσεις της 70ής τελετής απονομής:

  • Αμερικανικό ποδόσφαιρο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το Χόλυγουντ δεν συνηθίζει να κάνει τις μεγάλες εκδηλώσεις του απόγευμα Δευτέρας (17.00 τοπική ώρα, 03.00 της Τρίτης ώρα Ελλάδας), αλλά το τηλεοπτικό δίκτυο NBC που κατέχει τα δικαιώματα αναμετάδοσης δεν του άφησε επιλογή: η Κυριακή διατίθεται μόνο στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, που παραμένει πολύ δημοφιλές και ενδιαφέρον, συνεπώς πολύ επικερδές.

Ορισμένοι παράγοντες της τηλεοπτικής βιομηχανίας εκφράζουν λύπη γι αυτόν τον προγραμματισμό, που μπορεί να μειώσει την ήδη μικρή τηλεθέαση. Και αυτό γιατί όλο και περισσότεροι θεατές προτιμούν να παρακολουθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την απονομή των βραβείων και τις σημαντικές στιγμές της βραδιάς που διαρκεί περισσότερες από τρεις ώρες.

  • Τα ρεκόρ και οι αρχάριοι

Με 21 υποψηφιότητες φέτος, η εμβληματική σατιρική σειρά της αμερικανικής τηλεόρασης «Saturday Night Live» πλέον γνωστή διεθνώς, με τον δημοφιλή ηθοποιό Άλεκ Μπάλντουιν που παρωδεί τον Ντόναλντ Τραμπ, κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε: 252 επεισόδια από το πρώτο της, το 1975.

Διάσημοι «αρχάριοι» ξεχωρίζουν επίσης στη φετινή διοργάνωση, όπως ο ποπ τραγουδιστής Ρίκι Μάρτιν και η ισπανίδα ηθοποιός Πενέλοπε Κρουζ που πρωταγωνιστούν στη σειρά «The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story». Στην τηλεοπτική σειρά που αναφέρεται στη δολοφονία του Τζιάνι Βερσάτσε στο Μαϊάμι Μπιτς της Φλόριντα, ο Ρίκι Μάρτιν υποδύεται τον σύντροφο του σχεδιαστή μόδας και η Πενέλοπε Κρουζ υποδύεται την αδελφή του, Ντονατέλα Βερσάτσε.

Ειδική μνεία στον βετεράνο Χένρι Γουίνκλερ, τον θρυλικό «Fonzie» από τη σειρά «Happy Days» της δεκαετίας του 1970: ίσως επιτέλους ο 73χρονος ηθοποιός αποσπάσει ένα Emmy για τον ρόλο του στη σειρά «Barry», παραγωγής του HBO, της οποίας πρωταγωνιστής είναι ένας εκτελεστής συμβολαίων θανάτου ο οποίος ακολουθώντας τον επόμενο στόχο του σε ένα μάθημα υποκριτικής, γοητεύεται από την τέχνη και αποφασίζει να αφοσιωθεί στο θέατρο και να αλλάξει άρδην τρόπο ζωής.

  • Και ποια θέση έχει το #MeToo MeToo σε όλα αυτά;

Τα Βραβεία Emmy 2017 είχαν διεξαχθεί πριν εκραγεί το κίνημα #MeToo. Ωστόσο, είναι πιθανόν το ωστικό κύμα από το κίνημα καταγγελίας της σεξουαλικής παρενόχλησης να επηρεάσει τη φετινή τελετή απονομής, πόσο μάλλον που ο πρόεδρος του δικτύου CBS (34 υποψηφιότητες) Λέσλι Μούνβες, πανίσχυρος παράγοντας του Χόλυγουντ, παραιτήθηκε υπό το βάρος κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση καθώς και για σεξουαλικές επιθέσεις κατά έξι γυναικών.

Αρκετές σειρές που εστιάζουν στις γυναίκες και στα δικαιώματά τους, με πρώτη τη σειρά «The Handmaid’s Tale» είναι υποψήφιες φέτος.

Ωστόσο μένει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά. Σύμφωνα με στατιστικές που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα από το Κέντρο Μελετών των Γυναικών στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, ο αριθμός των εργαζομένων γυναικών στον τομέα μειώθηκε: 40% σε σχέση με 42% ένα χρόνο νωρίτερα.

Πίσω από την κάμερα (σεναριογράφοι, σκηνοθέτριες, παραγωγοί κ.ά.) το ποσοστό των γυναικών είναι μόλις 27%.

  • Η σκιά του Τραμπ

Παρότι το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προσκεκλημένων, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι αναπόφευκτα παρών σήμερα: οι οικοδεσπότες της βραδιάς, Κόλιν Τζοστ και Μάικλ Τσε, είναι οι βασικοί σεναριογράφοι της καλτ σατιρικής εκπομπής «Saturday Night Live» (SNL), της οποίας επίκεντρο είναι ο Τραμπ και η πολιτική του. Πρωταγωνιστής του SNL, ο χολιγουντιανός ηθοποιός Άλεκ Μπάλντουιν πηγαίνει στην τελετή απονομής ως υποψήφιος για τις πετυχημένες του μιμήσεις- φορώντας και ξανθιά περούκα- του αμερικανού προέδρου.

  • Καταξίωση για το Netflix;

Τον Ιούλιο, ο κολοσσός του streaming βίντεο Netflix ξεπέρασε το καλωδιακό δίκτυο HBO στον αριθμό των υποψηφιοτήτων, 112 έναντι 108. Το Netflix θα διατηρήσει την πρωτιά μόλις απονεμηθούν τα βραβεία; Πέρυσι το HBO είχε συγκεντρώσει 29 βραβεία Emmy Awards, έναντι 20 που είχε κερδίσει το Netflix.

Για τη φετινή 70ή διοργάνωση, οι δράκοι και οι μεγάλες οικογένειες του Westeros στη σειρά «Game of Thrones» επιστρέφουν δυναμικά, συνεπικουρούμενοι από τα ανδροειδή του «Westworld», άλλη επιτυχία του ΗΒΟ. Απέναντί τους, το Netflix προτάσσει τη σειρά με τη γυναικεία ομάδα πάλης «GLOW», τη σειρά με τα μεταφυσικά φαινόμενα «Stranger Things» και φυσικά τη σειρά για τη βασίλισσα της Αγγλίας «The Crown».