Ολάντ: Προσωπικά ζητήματα, συζήτηση κομμένη

Ολάντ: Προσωπικά ζητήματα, συζήτηση κομμένη

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν απάντησε για την ιδιωτική του ζωή σε συνέντευξη Τύπου παρουσία 500 δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου για την ερωτική σχέση που φέρεται να διατηρεί με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ, αρνήθηκε σήμερα να συζητήσει την προσωπική ζωή του, τονίζοντας ωστόσο ότι σκοπεύει να διευκρινίσει το θέμα όσον αφορά τη θέση της πρώτης κυρίας πριν από την επίσημη επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Φεβρουάριο.

«Ο καθένας στην προσωπική του ζωή μπορεί να περάσει δοκιμασίες. Αυτή είναι και η δική μας περίπτωση. Πρόκειται για οδυνηρές στιγμές. Όμως έχω μία αρχή, ότι η προσωπική ζωή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στην ιδιωτική σφαίρα, με σεβασμό στην ιδιωτικότητα του καθενός», είπε ο Ολάντ, παρουσία 500 δημοσιογράφων και όλων των μελών της κυβέρνησής του, όταν ρωτήθηκε αν η Τριερβελέρ παραμένει ακόμη «πρώτη κυρία» της Γαλλίας.

Η σημερινή συνέντευξη τύπου «δεν είναι ούτε ο κατάλληλος τόπος ούτε ο κατάλληλος χρόνος (για να συζητηθεί το θέμα). Δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις για το θέμα αυτό σήμερα, όμως θα το κάνω πριν (από το ταξίδι στις ΗΠΑ)» στις 11 Φεβρουαρίου, συνέχισε, αρνούμενος να απαντήσει εάν ζει ακόμη με τη δημοσιογράφο.

Διαβάστε ακόμη: H «μυστική αγάπη» του Φρανσουά Ολάντ

Όσον αφορά το δημοσίευμα του περιοδικού Closer, ο Ολάντ εξέφρασε την «έντονη αγανάκτησή» του, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του περιοδικού.

Τέλος, σε ερώτηση για την ασφάλειά του, θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη του περιοδικού ότι επισκεπτόταν την Γκαγιέ στο διαμέρισμά της με ένα σκουτεράκι, συνοδευόμενος μόνο από έναν σωματοφύλακα, είπε ότι είναι «διασφαλισμένη πλήρως».

«Η ασφάλειά μου διασφαλίζεται παντού, κάθε στιγμή, στις επίσημες μετακινήσεις μου, στη Γαλλία, στο Παρίσι και σε όλον τον κόσμο ή στις ιδιωτικές μετακινήσεις μου, αναπόφευκτα όμως (στη δεύτερη περίπτωση) η προστασία δεν είναι τόσο ισχυρή», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: Η απιστία του Ολάντ έστειλε την Τριερβελέρ στο νοσοκομείο

Περικοπές δαπανών ύψους 50 δισ.
Κι ενώ οι περισσότεροι περίμεναν να βγάλουν είδηση από τις σχέσεις του Φρανσουά Ολάντ, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ την τριετία 2015-17, ποσό που ισοδυναμεί με μείωση 4% στις δαπάνες των εθνικών και τοπικών αρχών της χώρας.

«Το 2014, φέτος, θα εξοικονομήσουμε 15 δισεκατομμύρια», είπε ο Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο. “Από το 2015 μέχρι το 2017 θα εξοικονομήσουμε άλλα 50 δισεκατομμύρια. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει”, πρόσθεσε.

Η εξοικονόμηση αυτή θα επιτευχθεί μέσω της εκ βάθρων επανεξέτασης όλων των δημόσιων δαπανών. Ταυτοχρόνως θα ζητηθεί από τις τοπικές αρχές να συνεργαστούν πιο στενά και αποτελεσματικά, διατηρώντας ωστόσο το κοινωνικό μοντέλο της Γαλλίας, σημείωσε ο πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη: Μπορεί ο έρωτας να ανεβάσει τις «μετοχές» του Ολάντ;

Στην αρχή της συνέντευξης ο Ολάντ, ο οποίος προσπαθεί να αντιμετωπίσει την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας, είχε ανακοινώσει ότι μέχρι το 2017 θα προωθήσει φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρείες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Θέτω έναν καινούριο στόχο, ότι μέχρι το 2017 θα έρθει το τέλος των οικογενειακών εισφορών για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό ισοδυναμεί με 30 δισ.», είπε τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη “να ξαναβρεί η Γαλλία την οικονομική ορμή της”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ