Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα περάσουν από κόσκινο

Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα περάσουν από κόσκινο

Πώς θα μπει φρένο στο οικονομικό έγκλημα - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας.

Μαρίνα Φούντα

Πλήρη εικόνα των καταθέσεων των φορολογουμένων που ελέγχονται, θα έχουν από τη Δευτέρα οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αποκτώντας ένα πολύ χρήσιμο όπλο στη φαρέτρα τους για τη μάχη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, από την ερχόμενη εβδομάδα, επεκτείνεται το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών.

Πλέον οι ελεγκτές θα είναι σε θέση από τη στιγμή που θα καταθέτουν αίτημα στις τράπεζες για την κίνηση συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού, να αποκτούν πλήρη εικόνα για αυτήν μέσα σε 24 ώρες.

Με την εν λόγω απόφαση, οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα είναι σε θέση να βλέπουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ που κινήθηκε μέσω κάθε τραπεζικού λογαριασμού για διάστημα μιας ολόκληρης δεκαετίας.

Ειδικότερα, η απόφαση του κ. Αλεξιάδη ορίζει ότι οι ελεγκτές μπορούν να ζητούν «από συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα να απαντήσει για συγκεκριμένο ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, για συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το σύνολο των συναλλαγών του συγκεκριμένου λογαριασμού, οι οποίες επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο του λογαριασμού».

Πρόκειται επί της ουσίας για την ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματου ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων για φοροδιαφυγή και για λοιπά οικονομικά εγκλήματα, το οποίο επιτρέπει την ηλεκτρονική πρόσβαση εφοριακών και λοιπών κρατικών ελεγκτών σε όλα τα στοιχεία για τα ποσά που κατατέθηκαν και αναλήφθηκαν από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς.

Μέχρι τώρα οι ελεγκτές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν μόνο τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών και όχι τις κινήσεις που πραγματοποιούνταν. Πλέον αποκτούν ξεκάθαρη εικόνα και για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

Στο μικροσκόπιο της εφορίας, με στόχο να ενταθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και να μπει φρένο στη διακίνηση του μαύρου χρήματος, μπαίνουν:

– Οι 1.364.069 καταθέτες ποσών άνω των 300.000 ευρώ που περιλαμβάνονται σε 65 ψηφιακούς δίσκους (CD).

– Τα 1.727 φυσικά και νομικά πρόσωπα που ταυτοποιήθηκαν από τη «λίστα Λαγκάρντ» σε επίπεδο ΑΦΜ.

– Η λίστα «εμβασμάτων εξωτερικού», που αφορά σε CD το οποίο περιλαμβάνει «στοιχεία εμβασμάτων φυσικών προσώπων προς το εξωτερικό, για το χρονικό διάστημα από το έτος 2009 έως τον Ιούνιο του έτους 2012».

– Η λίστα των Ελλήνων καταθετών του Λουξεμβούργου.

– Η λίστα με 306 περιπτώσεις προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή: news247.gr