Όλοι στην ουρά για ένα χρυσό κόσμημα

Όλοι στην ουρά για ένα χρυσό κόσμημα

Η ισχυρή οικονομία και οι χαμηλότερες τιμές του χρυσού σηματοδοτούν μια μεγάλη επιστροφή για το πολύτιμο μέταλλο.

Το πολύτιμο μέταλλο ζει μεγάλες στιγμές και λίγοι το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από τη σχεδιάστρια Τεμπλ Σεντ Κλερ Καρ.

Η υψηλής αισθητικής συλλογή κοσμημάτων της δεν διατίθεται στα καταστήματα λιανικής, αν και τα κρυστάλλινα φυλαχτά και τα συλλεκτικά δαχτυλίδια που φέρουν την υπογραφή της μπορούν να βρεθούν σε επιλεγμένα κοσμηματοπωλεία. Έκανε ντεμπούτο της συλλογής της Mythical Creatures, αποτελούμενης από εννέα κομμάτια, στο Λούβρο κατά τη διάρκεια της Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού νωρίτερα φέτος. Καθώς η ζήτηση για χρυσό αυξάνεται, σχεδιαστές όπως η Καρ – και η ομώνυμη εταιρεία της – προσφέρουν μεγαλύτερες και πιο τολμηρές συλλογές σε απαιτητικούς πελάτες, οι οποίοι εκτιμούν την πραγματική δεξιοτεχνία που χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι σχεδιαστές κοσμημάτων.

Η Σάλι Μόρισον, διευθύνουσα σύμβουλος κοσμημάτων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Χρυσού, έχει παρατηρήσει μια τάση προς τον εντονότερο κίτρινο χρυσό μεταξύ των ανεξάρτητων σχεδιαστών. Ο χρυσός αυτός χρησιμοποιείται επίσης σε πασαρέλες, επίσημες εκδηλώσεις και από γνωστούς εμπορικούς οίκους όπως οι H. Stern και Cartier, οι οποίοι επηρεάζουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Η αγορά κοσμημάτων εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ζήτησης για χρυσό, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού για το 2014 και το προηγούμενο έτος οι πωλήσεις κοσμημάτων στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν από τις βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για τον κίτρινο χρυσό και οι περισσότερες εμφανίσεις αυτών των κοσμημάτων σε επίσημες εκδηλώσεις έχει κάνει τους σχεδιαστές να ανταποκριθούν με μεγαλύτερες, πιο τολμηρές συλλογές, λέει η Μόρισον. «Μου έρχονται στο νου ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως η επανέκδοση από την Cartier του βραχιολιού της, Juste Un Clou, που δεν ήταν σε κυκλοφορία από τη δεκαετία του ’70», λέει. «Το επανακυκλοφόρησε σε μεγαλύτερο μέγεθος, το έκανε σε κίτρινο και σε ροζ χρώμα και σημείωσε τεράστια επιτυχία». Το Juste Un Clou είχε αρχικά σχεδιαστεί από τον Άλντο Σιπούλο για την Cartier το 1971. «Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι», προσθέτει η Μόρισον. «Είναι εξαιρετικά χαρακτηριστικό, είναι πολύ απλό και πολύ τολμηρό».

Κοσμήματα όπως αυτά που παράγει η Σεντ Κλερ ενσωματώνουν τεχνικές που έχουν τελειοποιηθεί επί εκατοντάδες χρόνια στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

«Ο χρυσός είναι πολύ αγαπητός στο χώρο της μόδας εδώ και χιλιάδες χρόνια», λέει η Καρ. «Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν έφυγε πραγματικά από τη μόδα. Άλλα μέταλλα και ιδέες έρχονται και παρέρχονται, αλλά ο χρυσός είναι πάντα στη μόδα».

Η Καρ περιγράφει την τελευταία συλλογή της, Mythical Creatures, ως φυσική εξέλιξη της εμπειρίας της στην εργασία με ασυνήθιστους πολύτιμους λίθους. «Πάντα χρησιμοποιούσα χρυσό και πολύτιμους λίθους ως υλικά, μέσω των οποίων διερευνώ παγκόσμια θέματα που με ενδιαφέρουν, από αστρονομικές θεωρίες μέχρι τη βουδιστική φιλοσοφία και τα σύμβολα της φύσης», εξηγεί. «Με τη συλλογή Mythical Creatures, συνδυάζω δύο από αυτούς τους τρόπους εργασίας – σπάνια, εκλεκτά υλικά σε συνδυασμό με θέματα για τα οποία είμαι παθιασμένη – οδηγώντας τους στα άκρα».

Με την πτώση στις τιμές του χρυσού, είναι πιθανό ότι περισσότεροι καταναλωτές θα αγοράσουν κοσμήματα κατασκευασμένα από χρυσό. Οι σχεδιαστές και τα κοσμηματοπωλεία που κάποτε έβρισκαν τις τιμές του χρυσού απρόσιτες, ή έπρεπε να αρκεστούν σε μικρότερα κομμάτια, μπορούν πλέον να ανταποκριθούν με μεγαλόπρεπή σχέδια.

«Είναι πιθανό ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί», λέει η Μόρισον. «Σίγουρα πρόσφατα έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από αυτά τα χρυσά κοσμήματα σε κοινωνικές εκδηλώσεις της υψηλής κοινωνίας. Νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί.». Μεγάλα και τολμηρά ή μικρά και διακριτικά, τα χρυσά κοσμήματα είναι πάντα στη μόδα.