Πυρά της Δύσης κατά της Ρωσίας για την κατάρριψη της πτήσης MH17

Πυρά της Δύσης κατά της Ρωσίας για την κατάρριψη της πτήσης MH17
The reconstructed wreckage of the MH17 airplane is seen after the presentation of the final report into the crash of July 2014 of Malaysia Airlines flight MH17 over Ukraine, in Gilze Rijen, the Netherlands, October 13, 2015. Malaysian Airlines Flight 17 was shot down over eastern Ukraine by a Russian-made Buk missile, the Dutch Safety Board said on Tuesday in its final report on the July 2014 crash that killed all 298 aboard. The long-awaited findings of the board, which was not empowered to address questions of responsibility, did not specify who launched the missile. REUTERS/Michael Kooren TPX IMAGES OF THE DAY - RTS48LV

Μαζικά πυρά εναντίον της Μόσχας μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος.

Η Ολλανδία και η Αυστραλία επιρρίπτουν στην Ρωσία την ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17 από πύραυλο επάνω από τη Ουκρανία το 2014, ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση, σε μία κίνηση που προαναγγέλλει έναρξη δικαστική διαδικασίας.

«Η επίρριψη ευθύνης σε μία χώρα είναι μία πολύπλοκη νομική διαδικασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Οι δύο χώρες, πολίτες των οποίων ήσαν πολλά από τα 298 θύματα της τραγωδίας, «επιρρίπτουν στην Ρωσία την ευθύνη για την συμμετοχή της στην καταστροφή» του αεροπλάνου της Malaysia Airlines», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδίδεται μία ημέρα αφού η διεθνής ομάδα έρευνας ανακοίνωσε τα συμπεράσματά της και σύμφωνα με τα οποία ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος προερχόταν από ρωσική στρατιωτική μονάδα.

ΕΕ και ΝΑΤΟ προς Ρωσία: Να αναγνωρίσετε την ευθύνη σας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Ρωσία να «αναγνωρίσει την ευθύνη της» στην καταστροφή της πτήσης MH17 που κατερρίφθη το 2014 από πύραυλο ενώ πετούσε πάνω από την Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία «να αναγνωρίσει την ευθύνη της και να συνεργασθεί πλήρως με όλες τις προσπάθειες που έχουν στόχο να υπάρξει καταλογισμός» της ευθύνης για την καταστροφή του αεροπλάνου της εταιρείας Malaysia Airlines.

Σε χωριστή ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζητεί κι αυτός από τη Ρωσία «να αποδεχθεί την ευθύνη» για την καταστροφή και «να συνεργαστεί πλήρως» με τη διεθνή έρευνα.

«Αυτοί που ευθύνονται οφείλουν να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης πως η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της.

Το ίδιο ζητούν και οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τον ρόλο της στην κατάρριψη ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014.

«Είναι καιρός η Ρωσία να παραδεχθεί τον ρόλο της στην κατάρριψη του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH17 και να σταματήσει την πορωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που διεξάγει», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ σε μια δήλωση στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη στη ρωσική επιθετικότητα για τον θάνατο περισσότερων από 10.300 ανθρώπων στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε εμπλοκή

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ , δήλωσε ότι η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες που της προσάπτουν οι διεθνείς ερευνητές, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ευθύνεται για την κατάρριψη της πτήσης MH17 και δεν εμπιστεύεται τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας επειδή δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στην ερευνητική ομάδα.

Παράλληλα ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν είχε μέχρι τώρα τον χρόνο να μελετήσει τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας στα οποία κατέληξαν οι ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι ερεύνησαν τα αίτια της συντριβής του μαλαισιανού Boeing.

Στις 24 Μαΐου κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι δεν έχει δει τα συμπεράσματα των Ολλανδών ανακριτών για τα αιτία της συντριβής της πτήσης MH17 στην Ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014, αλλά έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Μόσχα θα τα μελετήσει προσεκτικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τα στοιχεία που σχετίζονται με την υπόθεση της συντριβής της πτήσης MH17 και παρουσιάσθηκαν κατά την συνέντευξη Τύπου της ερευνητικής ομάδας Bellingcat. «Δεν μπορώ να πω τίποτα γι αυτό το θέμα, δεν γνωρίζω τις είδους ενημέρωση ήταν αυτή, δεν γνωρίζω τα στοιχεία και δεν γνωρίζω σε ποιά βάση κατέληξαν σ’ αυτά τα συμπεράσματα», παρατήρησε ο Πεσκόφ.

Διαβάστε ακόμη: Από ρωσική στρατιωτική μονάδα ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση MH17 της Malaysia Airlines