Όλο και πιο κοντά οι πρόωρες εκλογές

Όλο και πιο κοντά οι πρόωρες εκλογές

Στις κάλπες με «Πρέσπες» θα πάνε οι Έλληνες – Το σενάριο για πρόωρες εκλογές τον Μάιο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να τονίζουν ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τετραετία και να γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο, όμως οι εξελίξεις στο Σκοπιανό φέρνουν ως πιο πιθανό σενάριο να στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιου του 2019.

Την εκτίμηση αυτή φαίνεται πώς κάνουν και στην αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρώντας ότι δύσκολα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα φτάσει το καλοκαίρι.

Το πότε θα πάμε σε εκλογές φαίνεται πλέον να επηρεάζεται από το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στο Σκοπιανό, καθώς ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε ότι όταν θα φτάσει η συμφωνία στη Βουλή προς ψήφιση θα αποχωρήσει.

Η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο. Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεννόηση με τον Πάνο Καμμένο, θα φέρουν τη συμφωνία στην ελληνική βουλή προς ψήφιση τον Μάρτιο.

Το Μαξίμου θεωρεί ως βέβαιη την ύπαρξη πλειοψηφίας για την υπερψήφιση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, αλλά και πιθανή την εξεύρεση πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή, ακόμα και αν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση. H στήριξη αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα προέλθει από ανεξάρτητους βουλευτές και από βουλευτές της κεντροαριστεράς.

Παράλληλα εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υιοθετηθεί τυχόν πρόταση δυσπιστίας που θα θελήσει να καταθέσει η ΝΔ, προκειμένου να εκθέσει τον Πάνο Καμμένο, ιδίως μετά την τοποθέτηση του Προέδρου των ΑΝΕΛ στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο και χτες, στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του.

Ωστόσο, ακόμη και αν η συμφωνία περάσει στη Βουλή, θα είναι δύσκολο το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα να πάει μαζί μέχρι τον Οκτώβριο. Πολύ περισσότερο που ο Πάνος Καμμένος πιέζεται ιδιαιτέρως από τα δημοσκοπικά ευρήματα, ενώ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χάσει την μισή κοινοβουλευτική του ομάδα κατά την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την αποσκίρτηση βουλευτών του στο ενδεχόμενο διαμόρφωσης μίας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή.

Όπως αναφέρει το news247.gr, σε περίπτωση πάντως διεξαγωγής των εθνικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές εκτιμάται πως η Βουλή θα διαλυθεί περίπου μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα που το 2019 είναι στις 28 Απριλίου. Η Βουλή δηλαδή θα διαλυθεί πιθανότατα την Παρασκευή 19 Απριλίου, δυο ημέρες πριν από την Κυριακή των Βαΐων.