Όλο το φως της Ελλάδας σε ένα κόσμημα

Όλο το φως της Ελλάδας σε ένα κόσμημα

Η Έλενα Σύρακα μιλά στο FortuneGreece.com για το ταξίδι των ξεχωριστών της δημιουργιών.

Θέλατε ένα δώρο ξεχωριστό; Ένα κόσμημα με εικαστική αξία; Ήθελε ο καλεσμένος σας στην Ελλάδα να φύγει με ένα ιδιαίτερο δώρο για έναν δικό του άνθρωπο; Οι εικαστικές, πολύτιμες δημιουργίες της Έλενας Σύρακα δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Γεμάτες Ελλάδα, γεμάτες ιστορία τέχνης, γεμάτες Έλενα, γεμάτες… φως!

«NOUR» σημαίνει φως. «NOUR», ονομάζεται η τελευταία ιδιαίτερη συλλογή της εικαστικού, και είναι εμπνευσμένη από τα εκθέματα του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη.

Η «NOUR» έκανε την πρώτη της διεθνή στάση στο Κάιρο, όπου και παρουσιάστηκε στο Open House Yard υπό την αιγίδα του Υπουργού Πολιτισμού της Αιγύπτου, Dr. Mohamed Saber Arab, της ελληνικής πρεσβείας και του ελληνικού πολιτιστικού κέντρου του Καΐρου. Ακολούθησε η Αλεξάνδρεια, όπου την εγκαινίασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρειας και… Είθε η συλλογή κοσμημάτων «NOUR» και ο ξεχωριστός κόσμος της Έλενας Σύρακα να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Πριν από αυτό, όμως, η Έλενα Σύρακα μιλάει σήμερα στο FortuneGreece.com.

elena syraka

 

Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την δημιουργία κοσμημάτων;

Ενώ συνέχιζα τις σπουδές μου στο Παρίσι, στον σχεδιασμό ρούχου και στην ιστορία κοστουμιού, σπούδαζα παράλληλα και σχεδιασμό κοσμήματος. Ο καθηγητής μου στο κόσμημα με ώθησε να προσανατολιστώ σε αυτό. Κάθε φορά που του παρουσίαζα δουλειά μου, εξέφραζε έναν τέτοιο θαυμασμό, μου ζητούσε τις εργασίες μου για να τις δείχνει στα άλλα τμήματα της σχολής. Όλο αυτό με έκανε να δουλεύω ασταμάτητα και να εξελίσσω τη δουλειά μου πολύ γρήγορα. Η επαγγελματική μου πορεία ως σχεδιάστρια κοσμημάτων ήρθε, ως εκ τούτου, εντελώς φυσιολογικά και αυθόρμητα.

Διαβάστε: Στον κόσμο του Λάπο όλα είναι αλλιώς

Ποιο ήταν το πρώτο κομμάτι που σχεδιάσατε;

Ήταν ένα ζευγάρι σκουλαρίκια. Ήμουν ακόμα στο λύκειο. Το έφτιαξα για να συμπληρώσω το ντύσιμό μου για μια βραδιά Χριστουγέννων.

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει στη δημιουργία ενός κοσμήματος;

Για τις τελευταίες συλλογές μου, εμπνέομαι από την ελληνική τέχνη, όπως από τα Κυκλαδικά ειδώλια και από τους 12 Θεούς του Ολύμπου.

Ποιο κόσμημα θα ξεχωρίζατε από την συλλογή σας και γιατί;

Τα σκουλαρίκια από χρυσό 18Κ,σε μορφή κεράτων, εμπνευσμένα από τη θεά Άρτεμις, τη θεά του κυνηγιού.

Τι υλικά χρησιμοποιήσατε και ποιό ήταν το κριτήριο της επιλογής τους;

Έγινε συνδυασμός, από ροζ χρυσό με λευκά διαμάντια και μαύρους τουρμαλίνες. Η επιλογή των υλικών έγινε ακολουθώντας μια κοινή αισθητική για τη συγκεκριμένη συλλογή και θεωρώντας ότι με αυτήν την επιλογή υλικών, δίνω, σχεδιαστικά, αυτό που έχω συλλάβει σαν ιδέα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας υλικό και ύφος στο κόσμημα;

Μου αρέσει πολύ ο χρυσός σε συνδυασμό με διαμάντια, αλλά και άλλες χρωματιστές πολύτιμες πέτρες. Το ύφος του κοσμήματος που δημιουργώ, θα το χαρακτήριζα σκληρό αλλά και θηλυκό παράλληλα.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο γυναίκας στο οποίο απευθύνεται η συλλογή σας;

Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες με δυνατή προσωπικότητα και ιδιαίτερο στυλ!

Πως θα θέλατε να νιώθει η γυναίκα που επιλέγει ένα κόσμημα από τη συλλογή σας;

Ότι πραγματικά της συμπληρώνει, ότι της τελειοποιεί το στυλ.

Το κόσμημα για αρκετό κόσμο θεωρείται επένδυση. Αν υποθέσουμε πως είναι έτσι, ποιο κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι το πρώτο κομμάτι που πρέπει να αποκτήσει μία γυναίκα;

Το αληθινό κόσμημα, είναι επένδυση. Αλλά για μένα δεν υπάρχει «πρέπει», ακόμα και στην αγορά του πρώτου πολύτιμου κοσμήματος. Εξαρτάται από την επιθυμία και το στυλ της κάθε γυναίκας. 

Διαβάστε: O «Μίτος» της Ιωάννας Τσερέπα

Τι προσέχουμε στην αγορά ενός κοσμήματος;

Να είναι αληθινά τα στοιχεία που δίνει ο κάθε κοσμηματοπώλης αναφορικά με τον χρυσό και τις πέτρες.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να συνεχίσει η έκθεση «NOUR» το ταξίδι της, μετά το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις. Στόχος μου είναι, μέσα από τις συλλογές μου, να γνωρίσει ο κόσμος την ελληνική τέχνη και παράδοση, με μια σύγχρονη ματιά.

Τέλος κάτι πιο προσωπικό. Είστε επιτυχημένη εικαστικός, μητέρα και σύζυγος. Πως συνδυάζονται αυτά τα τρία;

Δημιουργία, οικογένεια, καριέρα. Με αυτήν τη σειρά ακριβώς, μπορώ να έχω και τους τρεις σημαντικούς τομείς της ζωής μου υπό έλεγχο. Έτσι λειτουργούν ωραία. Η δημιουργία είναι το πάθος, το οξυγόνο μου. Με κάνει ευτυχισμένη, με εκτονώνει, με αποφορτίζει. Αφού είμαι γεμάτη αισιοδοξία και θετικά συναισθήματα από την δημιουργία, το μεταφέρω στην οικογένειά μου. Τις ώρες που αφιερώνω στους δικούς μου ανθρώπους, είμαι 100% εκεί και τις απολαμβάνω. Είμαι στο πλευρό τους για να τους στηρίξω και να τους συμβουλεύσω. Αφήνω τις δυσκολίες της καθημερινότητας μας έξω από το σπίτι. Κι όσο για την επιτυχία… Αποδεικνύεται ότι μόνο αν έχεις βρει τις ισορροπίες σου σαν άτομο, μπορείς να προχωρήσεις και επαγγελματικά.

1/4