Ολοκληρώθηκαν οι παρελάσεις σε Θεσσαλονίκη- Αθήνα – Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ολοκληρώθηκαν οι παρελάσεις σε Θεσσαλονίκη- Αθήνα – Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Πεζοπόρα τμήματα παρελαύνουν μπροστά από τους επίσημους κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την επέτειο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου που έγινε στην λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη. Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017. Με τη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Για το διαχρονικό «ΟΧΙ» μίλησε ο Προκόπης Παυλόπουλος - Αναλυτικά οι δηλώσεις των πολιτικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Το πάνδημο “ΟΧΙ”, που αντέταξαν οι Έλληνες στον ιταμό εισβολέα την 28η Οκτωβρίου 1940, συνιστά, για πάντα και ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας, την προμετωπίδα του Φρονήματος του Λαού και του Έθνους μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Είναι το διαχρονικό “ΟΧΙ” σε καθέναν που επιβουλεύεται τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία. Ένα “ΟΧΙ” που μετατρέπεται, αυτομάτως, στο επίσης διαχρονικό “ΝΑΙ” στην Ειρήνη, στην Δημοκρατία, στην Δικαιοσύνη και στα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ιδίως δε σ’ εκείνα που εμπεδώνουν τις αρχές και τις αξίες της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Χρόνια πολλά», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Λίγο νωρίτερα, απευθυνόμενος στον πιλότο του μαχητικού αεροσκάφους, που, με τους εντυπωσιακούς του ελιγμούς πάνω από τον χώρο της παρέλασης, καθήλωσε τους Θεσσαλονικείς, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Κύριε Επισμηναγέ τα φτερά σας, τα φτερά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στέλνουν παντού το μήνυμα του Ανθρωπισμού και της Ειρήνης. Στέλνουν όμως, σε κάθε ιταμό εισβολέα, και το διαχρονικό μήνυμα των Προγόνων μας: «Μολών λαβέ». Το Έθνος μας είναι υπερήφανο για σας. Και η Παναγία, η Υπέρμαχος Στρατηγός, να σας συνοδεύει στις πτήσεις σας».

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με την εντυπωσιακή επίδειξη ακριβείας με πολεμικό αεροσκάφος F-16 που έκανε ο επισμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος, από την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων ΖΕΥΣ. Μέσα από το αεροσκάφος ο πιλότος ευχήθηκε «Χρόνια πολλά Ελλάδα» και είπε ότι «οι Ήρωες πολεμούν ως Έλληνες».

Δείτε ακόμη: Τσίπρας: «Καμιά θυσία δεν πήγε χαμένη. Το αύριο είναι στα δικά μας χέρια»

Το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας
«Χρόνια πολλά σε όλους. Θα ήθελα να συγχαρώ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες που σήμερα παρέλασαν αναδεικνύοντας ότι το πιο ισχυρό και το πιο ακριβό οπλικό σύστημα της πατρίδας μας είναι οι άνθρωποι της, οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων που αγωνίζονται 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ένα οπλικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να αποκτήσει ποτέ καμιά χώρα, χάρη στον υψηλό επαγγελματισμό αλλά και στο υψηλό ηθικό. Το υψηλό ηθικό όμως για να υπάρχει θα πρέπει να δουν οι άλλοι λαοί του κόσμου τη δύναμη που δίνουν οι Έλληνες πολίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η μεγάλη αγκαλιά που έδωσε ο λαός της Θεσσαλονίκης σήμερα σε αυτή την παρέλαση κάτω από συνθήκες βροχής. Το χειροκρότημα, το δάκρυ, το χαμόγελο των παιδιών, είναι αυτό που δίνει τη δύναμη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να ισχυρότερες όλων».

Ο κ. Καμμένος επισήμανε το γεγονός ότι φέτος έκαναν παρέλαση και εθνοφύλακες από όλη την Ελλάδα και σημείωσε: «Για πρώτη φορά φέτος, το έτος εθνοφυλακής, είδαμε να παρελαύνουν εθνοφύλακες από όλη την Ελλάδα. Οι εθνοφύλακες, πλέον, εντασσόμενοι μέσα στον ισχυρό μηχανισμό των Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν μια καινούργια δύναμη σε αυτό το έργο το οποίο ενισχύεται και από τους στρατευσίμους, που πλέον με τη νέα δομή που σχεδιάζεται από τη στρατιωτική ηγεσία θα μπορέσει να αποδίδει πολύ καλύτερα στο έργο της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, της εθνικής μας κυριαρχίας, αλλά και την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων».

Δείτε ακόμη: Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα ξαναγίνει ισχυρή και υπερήφανη»

Φ. Γεννηματά: Να πούμε ένα μεγάλο «όχι» στην παραίτηση και στον συμβιβασμό
Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, δήλωσε:

«Το έπος του 40 και η Εθνική αντίσταση ήταν κορυφαία στιγμή στη νεότερη ιστορία μας. Οφείλουμε πολλά και τιμούμε τη γενιά και τους ήρωες που πολέμησαν το φασισμό και το ναζισμό, νίκησαν και κερδίσαμε τη δημοκρατία και την ελευθερία. Οι αγώνες εκείνοι δείχνουν και τις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας και των Ελλήνων. Σήμερα καλούμαστε να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην παραίτηση και  στο συμβιβασμό. Η πατρίδα μας χρειάζεται μια νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση και μια νέα Εθνική Στρατηγική για να πορευτεί με ασφάλεια στο μέλλον. Η κοινωνία μας χρειάζεται ένα νέο σχέδιο που να κινητοποιεί τις δημιουργικές και παραγωγικές της δυνάμεις, θα επενδύει στα παιδιά της για να ξεπεράσουμε την κρίση και να ακολουθήσουμε το δρόμο της προόδου. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη και υποχρέωση. Η δική μας παράταξη όπως πάντα θα είναι μια πατριωτική δύναμη ευθύνης και πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια».

Στ. Θεοδωράκης: «Υποχρέωση να πάμε τη χώρα μπροστά»
«Εμείς που δεν ζήσαμε πολέμους, έχουμε την υποχρέωση να πάμε τη χώρα μπροστά και γρήγορα, με λεβεντιά, φιλότιμο και ομόνοια -λέξεις δανεισμένες από τους αγωνιστές του 1940 και της αντίστασης. Τους το χρωστάμε και, κυρίως, το χρωστάμε σε εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας. Χρόνια πολλά σε όλους». Αυτό ήταν το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, από τη Σαμοθράκη, το ακρητικό νησί που πριν από ένα μήνα επλήγη από τις μεγαλύτερες πλημμύρες στην ιστορία της.

«Η 28η Οκτωβρίου και το έπος του ΄40 είναι η πλέον σημαντική παρακαταθήκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας», δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε: «Το μήνυμα είναι πάντα επίκαιρο, ακόμα και στις μέρες μας που οι Ελληνες πολίτες πραγματικά δοκιμάζονται. Ευχή με εθνική ενότητα, με ομοψυχία, χωρίς τους διχασμούς που κάποιοι επιχειρούν να μπορέσει η πατρίδα μας να ανακτήσει τη θέση που πραγματικά της αξίζει».

«Υπερηφάνεια ενότητα, αισιοδοξία και ελπίδα είναι το μήνυμα της σημερινής μέρας και της παρέλασης που παρακολουθήσαμε. Πλησιάζει η ώρα που η χώρα θα σηκωθεί και πάλι στα πόδια της. Εχουμε, λοιπόν, τώρα χρέος όλοι μαζί, ενωμένοι, με συνεργασία, να κάνουμε ένα εθνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα για τη χώρα μας. Θα το κάνουμε και θα το καταφέρουμε», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

«Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε όλες και όλους που αγωνίστηκαν ενάντια σε όσους επιτέθηκαν στη χώρα μας, στη συνέχεια, στον κατακτητή, δηλαδή το φασισμό και το ναζισμό. Ένας αγώνας που άρχισε με το μεγαλειώδες “όχι” του λαού μας, συνεχίστηκε με τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση. Σήμερα τιμούμε αυτό τον κόσμο, γιατί η σημερινή δημοκρατία τούς οφείλει πάρα πολλά». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. «Το “όχι”, όμως του λαού μας έχει μια τραγική επικαιρότητα και στις μέρες μας, που είναι ένα “όχι” στους πολέμους , όπου και αν γίνονται, είναι ένα “όχι” σε ό,τι μας χωρίζει και σε τελική ανάλυση, ένα “ναι” στη Δημοκρατία», κατέληξε ο υπουργός.

«Είδαμε και πάλι τους μαθητές μας να παρελαύνουν. Θέλουμε ένα σχολείο που να διαπλάθει γνήσιους πατριώτες, δηλαδή πολίτες με φρόνημα, ελεύθερο και δημοκρατικό», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Εκ μέρους της ΝΔ, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι η «σημερινή μέρα τιμής και μνήμης μάς θυμίζει ένα χρέος, από τη μία “απέναντι στους προγόνους μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν με την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου όλοι εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι”, ένα χρέος απέναντι στη σημερινή γενιά και στις μελλοντικές γενιές, αλλά και “το χρέος που έχουμε ενωτικά απέναντι σε φωνές διχαστικές και λαϊκισμού, να φροντίσουμε ούτως ώστε η νέα γενιά, οι επόμενες γενιές, τα παΐδια που είδαμε σήμερα να παρελαύνουν να έχουν ένα καλύτερο αύριο στη χώρα μας».

«Τιμούμε σήμερα την εποποιία των στρατιωτών μας στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας. Διδασκόμαστε από τις ηρωικές τους πράξεις που νοηματοδοτούν και το δικό μας σήμερα αγώνα εναντίον της δημαγωγίας και του λαϊκισμού που υπονομεύουν τη χώρα», δήλωσε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το ότι η νεολαία έδειξε ότι τιμά και σέβεται τους ήρωες που έπεσαν στα βουνά της Πίνδου, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε τα παιδιά μας στα μάτια. Τα παιδιά μας να κοιτάξουν την κοινωνία στα μάτια, να αγαπούν την οικογένεια τους την πατρίδα τους και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο ειδικά για τα παιδιά μας, γιατί αυτά είναι το μέλλον της πατρίδας».

«Η μνήμη είναι ο μεγάλος εχθρός της λήξης. Οι λαοί προοδεύουν και δημιουργούν με σταθερές αναφορές στην ιστορική τους πορεία. Γι’ αυτό, το πρώτο χρέος μας στην πατρίδα είναι η ενθύμηση των προγόνων μας. Το δεύτερο, η συνέχιση του έργου τους. Το τρίτο, δε, και σπουδαιότερο, να παραδώσουμε στη νέα γενιά που πριν λίγο εμπρός μας παρέλασε με υπερηφάνεια, την εντολή να μας ξεπεράσει. ‘Αλλωστε, οι Έλληνες έχουμε απέναντι στο θάνατο και περιφρόνηση και παράτολμο θάρρος για να αντιμετωπίζουμε την κάθε επιβουλή». Αυτό τόνισε, από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Κωσταντίνος Κατσίκης.

Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων, ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας τόνισε ότι «οφείλουμε να μην ξεχνάμε, τουλάχιστον για να φύγουμε από τη δύσκολη και παράδοξη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, όπου οι πολίτες νιώθουν ότι δεν είναι σε μια ελεύθερη χώρα και δυστυχώς τα παιδιά μας φεύγουν μακριά γιατί δε μπορούν ούτε καν να επιβιώσουν εδώ. Εύχομαι όλα αυτά να αλλάξουν και να έχουμε δύναμη».

Τέλος, εκ μέρους του Ποταμιού, ο Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε: «Κάθε γενιά έχει τις δικές της προκλήσεις. Η πρόταση για τη δική μας γενιά σήμερα, για την πολιτική τάξη σήμερα είναι να δημιουργήσει μια Ελλάδα η οποία δεν θα διώχνει τα παιδιά της, θα τους δίνει ευκαιρίες εδώ να δημιουργήσουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ