Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του υπερατλαντικού καλωδίου Marea- Τι υπόσχεται

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του υπερατλαντικού καλωδίου Marea- Τι υπόσχεται

Το νέο καλώδιο διαδικτύου μήκους 6.600 χιλιομέτρων είναι μια συνεργασία της Facebook, της Microsoft και μιας θυγατρικής της Telefónica.

 

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός νέου υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει τη Βόρεια Αμερική με την Ευρώπη. Το έργο υπόσχεται να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες cloud, με χωρητικότητα 160 terabits ανά δευτερόλεπτο.

Το υπερατλαντικό καλώδιο, μήκους 6.600 χιλιομέτρων, με την επωνυμία Marea, συνδέει την παραλία της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ με το Μπιλμπάο στις βόρειες ακτές της Ισπανίας.

Το έργο ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο, αν και η έναρξη της κατασκευής του ξεκίνησε μόλις τον Αύγουστο με αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου φέτος τον Οκτώβρη.

Το πρότζεκτ Marea είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Facebook, της Microsoft και της Telxius, μιας θυγατρικής υποδομών τηλεπικοινωνιών της Telefónica.

Το ενδιαφέρον της Microsoft και της Facebook για την αύξηση των παγκόσμιων ταχυτήτων του διαδικτύου δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι και οι δύο εταιρείες βασίζονται για τις αντίστοιχες υπηρεσίες τους στη μεταφορά δεδομένων υψηλής ταχύτητας.

Το καλώδιο Marea θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των παγκόσμιων υποδομών διαδικτύου ώστε «να καλυφθεί η ταχύτατα αναπτυσσόμενη ζήτηση για υπηρεσίες internet και cloud στον ολοένα και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο μας», σύμφωνα με τον Suresh Kumar, αντιπρόεδρο υποδομών και λειτουργιών cloud της Microsoft.

Το Marea – λέξη που σημαίνει παλίρροια στα ισπανικά – είναι η τελευταία από μια σειρά συνεργασιών μεταξύ μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών στον τομέα των υποθαλάσσιων υποδομών καλωδίων.

Το 2015, η Microsoft ανακοίνωσε ποικίλες συνεργασίες για τη σύνδεση των παγκόσμιων κέντρων δεδομένων της μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών. Για τις ανάγκες κάποιων από τα σχετικά έργα, η εταιρεία έστησε μια κοινοπραξία με τις China Mobile, China Telecom, China Unicom, Chunghwa Telecom και KT Corporation με στόχο τη σύνδεση της Microsoft με την Κίνα.

Επίσης, πέρυσι η Google και η Facebook συνεργάστηκαν πάνω σ’ ένα υποβρύχιο καλώδιο που θα συνδέει το Λος Άντζελες με το Χονγκ Κονγκ ενώ νωρίτερα φέτος η Google ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει το Indigo, ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει την Ασία και την Αυστραλία