Ψηφοφορία με ηχηρές απουσίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ψηφοφορία με ηχηρές απουσίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Βουλευτές ψηφίζουν επί των διαδικασιών στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα: Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερώv, Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Σε ποια άρθρα εγείρονται διαφωνίες και αντιδράσεις.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία σημαδεύτηκε από τις αποχές βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, δεν ψήφισαν 26 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι 18 από τους 19 βουλευτές της ΔΗΣΥ, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του κόμματος ψήφισε μόνο ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος.

Από την ονομαστική ψηφοφορία απείχαν επίσης όλοι οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, εκτός από τον Γιάννη Σαρίδη. Ακόμα, απείχε ο Πάνος Καμμένος κι ο Αριστείδης Φωκάς από τους ΑΝΕΛ, ο Γιώργος Κασαπίδης από την ΝΔ, αλλά κι ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης.

Εδώ και καιρό τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν καμία διάταξη να λάβει 180 ψήφους ώστε να μην «λυθούν τα χέρια» της Αναθεωρητικής Βουλής να αποφασίσει για τις αλλαγές στο Σύνταγμα μόνο με 151 ψήφους.

Το περιεχόμενο της ψηφοφορίας

Αντικείμενο της ψηφοφορίας ήταν οι διατάξεις του Συντάγματος που περιλαμβάνονται στις προτάσεις Αναθεώρησης που υποβλήθηκαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από την ΚΟ της ΝΔ καθώς και από μέλη του Σώματος που φέρουν 50 και άνω υπογραφές βουλευτών. Στους βουλευτές έχει διανεμηθεί ψηφοδέλτιο το οποίο περιέχει ενοποιημένα τρία αυτοτελή ψηφοδέλτια: Α’ Προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Προτάσεις της ΚΟ της ΝΔ, Γ’ Συμπληρωματικές Προτάσεις βουλευτών που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές. Το ψηφοδέλτιο έχει τρεις διακρίσεις, με τετραγωνίδια «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε οποιαδήποτε διάταξη δεν υπάρξει σημείωση της ψήφου του βουλευτή με «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ», αυτή θα θεωρηθεί ότι δεν έχει ψηφιστεί.

Η ψηφοφορία ήταν φανερή, ονομαστική και διεξήχθη για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ψηφοδέλτιο.

Το ερώτημα προς τους βουλευτές ήταν αν αποδέχονται ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Οι βουλευτές σημείωναν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται. Αφού το υπέγραφαν το προσκόμιζαν στους ψηφολέκτες. Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή θα σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης που στο τέλος θα συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.

Η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος έκλεισε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων βρέθηκαν, κυρίως, το άρθρο 32 που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και για το οποίο έχουν καταθέσει προτάσεις τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, καθώς και το άρθρο 16 που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα ακόμα σημείο αιχμής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν εκ νέου η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής, από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ΝΔ, υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο και με την οποία συντάσσεται και η ΔΗΣΥ.

Δείτε ακόμη: Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική αναθεώρηση