Ομάδα «κρούσης» για τις εξαγωγές στη Ρωσία

Ομάδα «κρούσης» για τις εξαγωγές στη Ρωσία

Άμεσα στήνεται από το υπουργείο Εξωτερικών ομάδα εργασίας που θα επιβλέπει τα θέματα που σχετίζονται με τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων.

Ομάδα εργασίας με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και τον συντονισμό των σχετικών δράσεων, πρόκειται να συσταθεί άμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτη Μίχαλο, με τη συμμετοχή του γγ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δ. Μελά, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΚΕΕΕ- ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ) και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η ομάδα εργασίας θα αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους κλαδικών και εξαγωγικών φορέων και θα εξετάζει άμεσα, παράλληλα, τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα, υποβάλλοντας το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές προτάσεις της.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει με προσοχή κάθε πτυχή του προβλήματος που έχει ανακύψει με το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την προστασία των Ελλήνων παραγωγών.

Στο πλαίσιο της συνολικής αντιμετώπισης του ζητήματος από την κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και σε συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και με την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία ανέρχονται σε 406 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% αφορά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία (και η Ουκρανία) απορροφά το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Μάλιστα αυτή την εποχή το ροδάκινο είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο με τις εξαγωγές να είναι σχεδόν στο μέσον της τρέχουσας σεζόν.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια κ.ά.( 12,01 εκατ. ευρώ), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε αναλυτικά:

Ποια ελληνικά προϊόντα «σώζονται» από τις ρωσικές κυρώσεις

 Πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές από την Ρωσία