Ομιλία Μέι: Σήμερα θα κριθεί το μέλλον της διαπραγμάτευσης για το Brexit

Ομιλία Μέι: Σήμερα θα κριθεί το μέλλον της διαπραγμάτευσης για το Brexit
epa06189524 British Prime Minister, Theresa May leaves her London residence, 10 Downing street, in c entral London, Britain, 07 September 2017, to attend a EU withdrawal bill debate in the Britsih Houses of Parliament in Westminster. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης, η Μέι θα αποκαλύψει τα κυβερνητικά σχέδια για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Στο επίκεντρο της σημερινής ομιλίας της Τερέζα Μέι, θα βρεθεί η πρόοδος που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να εκφράσει την επιθυμία της για μια «βαθιά και στενή» σχέση της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Παρά το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Ντάουνινγκ Στριτ, πριν την ομιλία της πρωθυπουργού στη Φλωρεντία, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως οι προτάσεις της θα είναι ειλικρινείς, μετριοπαθείς και συμβιβαστικές.

Μετά το ταπεινωτικό, για το κυβερνητικό κόμμα, αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου, η Τερέζα Μέι εγκατέλειψε την σκληρή στάση της και προσχώρησε στην ομάδα των μετριοπαθών Υπουργών που επιθυμούν ένα φιλικό διαζύγιο και ελεύθερο εμπόριο με την ΕΕ με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος, στην ομιλία της θα αναφερθεί στα ποσά που είναι διατεθειμένη να καταβάλλει η Βρετανία, καθώς και σε μεταβατική περίοδο μετά το 2019, κατά την οποία δεν θα αλλάξει, στην ουσία, τίποτα στο καθεστώς το οποίο ισχύει σήμερα.

Στην επικείμενη ομλία της Μέι είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών

Μικρές διακυμάνσεις κατέγραφε σήμερα η στερλίνα έναντι του δολαρίου με τους επενδυτές να αναμένουν την ομιλία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι το απόγευμα, στην οποία εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να διασώσει τις συνομιλίες για το Brexit.

Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στο εάν η Μέι μπορεί να προσφέρει αρκετά στους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τους πείσει να προχωρήσουν τις συνομιλίες, χωρίς να εξοργίσει τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές που έχουν τη δύναμη να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνησή της.

Σήμερα η λίρα ήταν σταθερή στο 1,3581 δολάριο, με την ισοτιμία της να κινείται μεταξύ 1,3595 και 1,3565 δολαρίου. Έναντι του ευρώ κατέγραφε μικρή πτώση στις 88,33 πένες.