Όμιλος ΟΤΕ: Αύξηση εσόδων 2,2% το β’ τρίμηνο του 2018

Όμιλος ΟΤΕ: Αύξηση εσόδων 2,2% το β’ τρίμηνο του 2018

«Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι, και θα συνεχίσει να είναι, η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος και CEO, Μιχάλης Τσαμάζ.

Αύξηση των εσόδων κατά 2,2% σε 959,1 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένου EBITDA κατά 1,6% σε 319 εκατ. ευρώ κυρίως χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ για το Β’ τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων που εξέδωσε ο Όμιλος ΟΤΕ, τα προσαρμοσμένα κέρδη του Ομίλου το Β’ τρίμηνο του 2018, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, αυξήθηκαν κατά 11,8% και ανήλθαν σε 45,6 εκατ. ευρώ.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις ανήλθαν σε 169 εκατ. ευρώ και οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές σε 95 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 45,1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 0,7 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2018, αυξημένος κατά 31,2% σε σχέση με πέρυσι, και αντιστοιχεί σε 0,5 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA.

Στην Ελλάδα, το Β’ τρίμηνο του 2018 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,7% και η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA κατά 2,4%, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 39,2%. Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας της εταιρείας συνέχισαν να αναπτύσσονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, προσελκύοντας 43.000 συνδρομητές. Στο τέλος του τριμήνου, 449.000 συνδρομητές ή το 24,5% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, είχαν επιλέξει υπηρεσίες FTTC. Συνολικά, υπηρεσίες FTTC έχει υιοθετήσει το 40% των πελατών του ΟΤΕ που έχουν πρόσβαση σε αυτές. Οι συνδρομητές COSMOTE TV ανήλθαν σε 526.000, σημειώνοντας αύξηση 22.000 σε ετήσια βάση, αλλά παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο, γεγονός που επιβεβαιώνει την ωρίμανση της αγοράς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το β’ τρίμηνο τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν αύξηση 0,8%, αντικατοπτρίζοντας την υιοθέτηση των ΔΠΧΑ 15. Εξαιρώντας τον συγκεκριμένο παράγοντα, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 3,7%, τροφοδοτούμενα από τη χρήση data (+20% στο τρίμηνο). Ισχυρή αύξηση για ένα ακόμα τρίμηνο παρουσίασαν και τα έσοδα περιαγωγής από την εισροή τουριστών.

Το mobile app υιοθετήθηκε ως κύριο κανάλι επικοινωνίας με την Cosmote από 1,8 εκατ. χρήστες στο τρίμηνο ή το ήμισυ της πελατειακής βάσης που χρησιμοποιεί smartphones.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: “Για ένα ακόμη τρίμηνο, πετύχαμε ισχυρές λειτουργικές και οικονομικές επιδόσεις, έχοντας βάλει γερές βάσεις από την αρχή του έτους, κυρίως στην Ελλάδα, όπου καταγράψαμε ισχυρά έσοδα και κερδοφορία EBITDA.

Στην ελληνική αγορά, αυξήσαμε τους πελάτες και ενισχύσαμε τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες σχεδόν κατά 10% στο τρίμηνο, χάρη στα δίκτυά μας οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων, αναγνωρισμένα για την ποιότητα και την αξιοπιστία τους. Τα έσοδα από δεδομένα κινητής στην Ελλάδα σημείωσαν επίσης διψήφια άνοδο, μια δυναμική αύξηση που δικαιώνει τις συνεχείς επενδύσεις μας στο δίκτυο.

Φέρνουμε τους συνδρομητές μας πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή: Περισσότεροι από τους μισούς πελάτες μας που διαθέτουν smartphone χρησιμοποιούν πλέον την mobile εφαρμογή μας ως κύριο κανάλι επικοινωνίας με την Cosmote”.

“Η Ρουμανία, πρόσθεσε, παραμένει μια δύσκολη αγορά, αλλά η σταθερή βελτίωση των επιδόσεων στην κινητή τηλεφωνία, κυρίως χάρη στα συνδυαστικά πακέτα και τις νέες προσφορές, αντιστάθμισε την πτώση στα έσοδα της σταθερής. Στην Αλβανία, τα έσοδα από υπηρεσίες και η κερδοφορία EBITDA συνέχισαν να ανακάμπτουν. Συνολικά, οι δραστηριότητές μας στις κύριες αγορές που επιχειρούμε σημείωσαν αύξηση εσόδων αυτό το τρίμηνο”.

«Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι, και θα συνεχίσει να είναι, η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα. Με τη συνδρομή του Ομίλου, η χώρα έχει κάνει καθοριστικά βήματα προς την κοινωνία των gigabit, καθώς έχει υιοθετήσει υπηρεσία FTTC σχεδόν το 40% των πελατών μας που έχουν πρόσβαση, ενώ πρόσφατα ενεργοποιήθηκε και η πρώτη σύνδεση οπτική ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) της Cosmote. Θα συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά σε δικτυακές υποδομές στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, αλλά και στον ψηφιακό μας μετασχηματισμό, ενώ παράλληλα διατηρούμε αμετάβλητους τους στόχους που είχαμε θέσει σε επίπεδο έτους αναφορικά με τις επενδύσεις και τις ταμειακές ροές” κατέληξε ο πρόεδρος και διευθύνων συμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ.