«Ομηρεία» 30 ωρών δύο στελεχών της Goodyear στη Γαλλία

«Ομηρεία» 30 ωρών δύο στελεχών της Goodyear στη Γαλλία

Στα άκρα η σύγκρουση εργαζόμενων και διεύθυνσης μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της εταιρείας. 

Για 30 ώρες δύο στελέχη της Goodyear στη Βόρεια Γαλλία κρατούνταν ως «όμηροι» από εργαζόμενους, που διαμαρτυρήθηκαν με αυτό τον τρόπο για το κλείσιμο του εργοστασίου της εταιρείας.  Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο διευθυντής παραγωγής Μισέλ Ντεγί και ο διευθυντής προσωπικού Μπερνάρ Γκλεσέ κρατούνταν από τη Δευτέρα το πρωί σε μια αίθουσα συνεδριάσεων στο εργοστάσιο της Goodyear στην Αμιένη, όπου πέρασαν τη νύχτα.

Οι δύο άνδρες, περικυκλωμένοι από αστυνομικούς, βγήκαν από την αίθουσα συνεδριάσεων όπου τους κρατούσαν στο εργοστάσιο της Αμιένης εν μέσω των κραυγών των εργαζομένων που φώναζαν: «Δεν είμαστε εμείς οι χούλιγκαν». Η διαμάχη αφορά στο ύψος των αποζημιώσεων που θα λάβουν οι εργαζόμενοι μετά το κλείσιμο του εργοστασίου.

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μισέλ Μαλέ, εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT, του μεγαλύτερου της Γαλλίας, τα δύο στελέχη «μπορούν να φάνε και να πιούνε όσο θέλουν. Έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα, επικοινωνούν με τις οικογένειές τους. Είναι ελεύθεροι να κινούνται στο εσωτερικό του εργοστασίου, όμως δεν μπορούν να βγουν από αυτό». Εξάλλου είχε προσθέσει ότι 100 με 150 εργαζόμενοι πέρασαν τη νύχτα στο εργοστάσιο.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν ανακοινώσει ότι θα άφηναν ελεύθερους τους δύο άνδρες μόλις η Goodyear, η οποία στις 31 Ιανουαρίου 2013 είχε ανακοινώσει το κλείσιμο του εργοστασίου της Αμιένης και την απόλυση των 1.173 εργαζομένων, συμφωνούσε να αυξήσει τις αποζημιώσεις τους.

Η εταιρεία από την πλευρά της κατήγγειλε τη διαμαρτυρία και ανακοίνωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους μέχρι να αφεθούν ελεύθερα τα δύο στελέχη.